Linkovi

SAD i dalje izložene opasnosti od teroristièkih napada - 2001-10-01


Sekretar za pravosuðe Džon Eškroft (John Ashcroft), prilikom gostovanja na televizijskoj mreži Si-Bi-Es (CBS), rekao je da još postoji “veoma ozbiljna” opasnost od terorizma i da se ona može poveæati ako SAD vojno odgovore u Avganistanu. Eškroft je dodao da je do sada uhapšeno ili privedeno više od 500 osoba u vezi sa teroristièkim napadima u Njujorku i Vašingtonu. Sekretar za pravosuðe traži od Kongresa da odobri nove zakone koji bi dozvolili, u neogranièenom trajanju, pritvaranje lica koja nisu amerièki državljani, a koja se ispituju zbog moguæih veza sa teroristima: “Ovo nije pretnja gradjanskim slobodama pojedinaca. Ovim se samo kaže da dok traje sudski postupak, na osnovu zakona o imigraciji, možemo da zadržimo osumnjièene teroriste u zatvoru. Mislim da bismo na tako nešto trebalo da imamo pravo, a ja moram da pronadjem naèin da to ostvarimo. Ne želim da na ulice SAD puštam osumnjièene za terorizam, kada im se veæ sudi zbog povreda zakona o imigraciji.”

Neki od demokrata u Kongresu su izrazili zabrinutost zbog zahteva administracije predsednika Buša da se, nakon teroristièkih napada, prošire zakonska ovlašæenja. Demokrata Patrik Lejhi (Patrick Leahy) predsedava Senatskim odborom za pravosuðe i jedan je od onih koji od administracije traže da ne umanjuje gradjanske slobode dok pokušava da proširi istragu: “Mislim da svi znaju da æemo obezbediti neku vrstu balansa. Mi ne želimo da budemo kao zemlje koje sve vreme kritikujemo – u kojima kada se nadje neki Amerikanac, mogu da ga drže bez objašnjenja. Želimo da takva vrsta kontrole postoji i ovde.”

Amerièki istražitelji nastavlju da prikupljaju dokaze o teroristièkoj zaveri. Kako vlasti sada veruju, najmanje èetvorica osumnjièenih otmièara su pre dolaska u SAD, bar neko vreme, provela u centrima za obuku terorista u Avganistanu.

XS
SM
MD
LG