Linkovi

Iran odbija da se pridruži koaliciji protiv terorizma - 2001-09-28


Amerièka administracija je usredsredila pažnju na izgradnju meðunarodne koalicije u borbi protiv terorizma. Mada je oštro osudio teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu, iranski vrhovni poglavar, ajatola Ali Hamenei, izjavio je da njegova zemlja neæe pomagati Sjedinjenim Državama u napadu na Avganistan. Iranski lideri su snažno osudili teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu, ali nisu ponudili pomoæ u izgradnji koalicije, koju predvode Sjedinjene Države, protiv Avganistana. Taj stav nikoga nije iznenadio. Iranski verski lideri oduvek smatraju Sjedinjene Države – neprijateljem, i nazivaju ih – velikim satanom. Amerièki Državni sekretarijat smatra Iran jednom od zemalja pokrovitelja terorizma. Vašington je 1979. godine prekinuo veze sa Iranom posle Islamske revolucije kojom je zbaèen šah Reza Pahlevi, jedan od amerièkih saveznika. Ali, struènjaci za Iran, kao što je èlan Centra za iranske i arapske studije, sa sedištem u Londonu, Ali Reza Nurizadeh, smatraju da bi napadi u Sjedinjenim Državama 11. septembra, mogli da olakšaju iranskim reformistièkim frakcijama približavanje Zapadu:“Dvadeset i dve godine govorilo se o velikom satani, u vezi sa Amerikom, i iznenada pogledate na ulice Teherana i vidite stotine uèenika i studenata sa sveæama u rukama, koji izražavaju saoseæanje Americi i skandiraju - Smrt Talibanu”.

Politièki analitièar na univerzitetu Džordž Mejson, Šol Bahaš, navodi razloge zbog kojih bi Iranu bilo u interesu da se pridruži kampanji protiv talibanskog rukovodstva u susednom Avganistanu: “Time neæe biti obustavljeni odnosi izmeðu Irana i Talibana. Pre tri godine te dve zemlje su skoro zaratile. Taliban je uzrokovao nestabilnost na iranskoj granici, jer se preko nje krijumèari droga, i prebacuju se izbeglice iz Avganistana, zbog èega se stvara ogroman problem Iranu. Smatram da bi Iran voleo da vidi smanjenje talibanske moæi, i postavljenje nekog drugog režima koji bi u veæoj meri zastupao interese širokog spektra avganistanskih politièkih stranaka”.

Profesor Bahaš ukazuje da iranski verski lideri brinu zbog moguænosti amerièkog vojnog prisustva u susedstvu, mada ni u kojem sluèaju nisu u prijateljskim odnosima sa Talibanom: “Hamenei i ostali bi bili veoma zabrinuti amerièkim prisustvom u Avganistanu, tako blizu iranske granice, uz moguænost da amerièki bi vojnici mogli da koriste objekte u državama Srednje Azije, susedima Irana. Time se poveæava iskonska strepnja Irana da bi mogao da bude opkoljen Amerikancima”.

Iranski predsednik, Mohamad Hatami, nazvao je Sjedinjene Države arogantnim zbog objavljenog stava da druge zemlje mogu da budu ili uz Sjedinjene Države ili uz teroriste. Meðutim, iranski funkcioneri su se nedavno sastali sa izaslanicima Evropske unije, da bi razmotrili naèine za borbu protiv terorizma i poboljšanje diplomatskih odnosa. Poèetkom nedelje, u televizijskom intervjuu, amerièki državni sekretar, Kolin Pauel, rekao je da postoje indirektni kontakti sa Teheranom, u vezi sa nastojanjima Vašingtona da izgradi koaliciju protiv terorizma: “Preko odreðenih kanala smo saznali da æemo sa Iranom raditi na tim moguænostima. Iran je oduvek bio protiv Talibana, i te vrste aktivnosti u Avganistanu, ali je takodje uvek pomagao teroristièke organizacije. Morate da budete spremni da se suprotstavite svim teroristièkim organizacijama”.

XS
SM
MD
LG