Linkovi

Saradnja SAD i EU u borbi protiv terorizma - 2001-09-28


Belgijski premijer Gij Verhofštat, èija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, založio se za održavanje razgovora na nivou ministara, radi uoblièavanja saradnje Sjedinjenih Država i Evropske unije u borbi protiv terorizma. Neposredno posle poluèasovnog sastanka u Beloj kuæi belgijski premijer je rekao novinarima da je od gospodina Buša zatražio spisak mera koje bi zemlje Evropske unije mogle da preduzmu kako bi doprinele toj borbi. Gospodin Verhofštat, koji je došao u pratnji predsednika Evropske komisije Romana Prodija, rekao je da je Evropska unija izradila sopstveni spisak predloga za suzbijanje terorizma, koji je on predao predsedniku Bušu.

”To je jedan vrlo konkretan plan za akciju, sa razlièitim merama na planu pravosudja, na planu policijske saradnje, sa uvodjenjem evropskih naloga za hapšenje i spiskom teroristièkih organizacija koji æemo staviti na papir.“

Lideri Evropske unije su odobrili taj plan na svom vanrednom sastanku, održanom prošle nedelje. Predsednik Evropske komisije Romano Prodi je rekao da zemlje Evropske unije žele da vide napredak u onome što smatraju kljuènom komponentom u suzbijanju terorizma: rešavanju konflikta izmedju Izraela i Palestinaca.

”Podvukli smo veliku važnost nastojanja da zapoènu konsultacije izmedju Izraela i palestinske vlasti. U ovom osetljivom trenutku to je veoma važan zadatak. Mi u Evropi podstièemo Izraelce i Palestince da otpoènu sa pregovorima uprkos teškoæama.“

Ovo je poruka za koju se oèekuje da æe je ponoviti i jordanski kralj Abdulah, kada se kasnije danas bude sastao sa predsednikom Bušom. Jordanski monarh je prvi arapski lider koji æe se sastati sa amerièkim predsednikom od 11. novembra, kada su izvršeni teroristièki napadi na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Tokom juèerašnjeg sastanka sa državnim sekretarom Kolinom Pauelom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Kondolizom Rajs, kralj Abdulah je takodje podržao amerièka nastojanja u borbi protiv terorizma. Podrška arapskih zemalja se smatra izuzetno važnom u okviru medjunarodnih nastojanja na suzbijanju terorizma.

XS
SM
MD
LG