Linkovi

Indija pruža podršku medjunarodnoj borbi protiv terorizma - 2001-09-27


Indijski ministar spoljnih poslova Džasvant Sing susrešæe se sa visokim zvaniènicima u Parizu, Berlinu i Vašingtonu da bi ponudio pomoæ Indije u iskorenjavanju mreža meðunarodnog terorizma. Oèekuje se da æe gospodin Sing istaæi i želju Indije da globalna kampanja protiv terorizma mora da se fokusira i na islamske gerilske grupe koje se bore protiv indijske vlasti u Kašmiru. Indija optužuje Pakistan za finansiranje i obuku militantnih grupa i navodi da su veæina muslimanskih boraca u Kašmiru stranci. Pakistan porièe te optužbe i pobunu u Kašmiru naziva borbom za slobodu lokalnog stanovništva.

Indijski zvaniènici kažu da bi najistaknutije militantne grupe koje deluju u Kašmiru, kao što je Lakštar-e-Taiba, sa bazom u Pakistanu, trebalo da budu ukljuèene na listu grupa i pojedinaca èija su finansijska sredstva u ponedeljak zamrzle Sjedinjene države zbog veza sa teroristima. Ali, Nju Delhi se pribojava da bi SAD mogle da ignorišu takvu zabrinutost pošto im je potrebna pomoæ Pakistana u pronalaženju Osame bin Ladena, glavnog osumnjièenog za teroristièke napade u Njujorku i Vašingtonu 11. septembra. Ekspert za strateška pitanja na Univerzitetu Džavaharlal Nehru, Amitab Matu, objašnjava poziciju Indije: ”Indija želi da Sjedinjene države i drugi èlanovi meðunarodne zajednice budu osetljivi na èinjenicu da se izmeðu razlièitih teroristièkih grupa ne može praviti razlika. One su naraskidivo povezane. Mnoge od teroristièkih grupa koje deluju u Avganistanu imaju veze u Kašmiru. Mnoge od grupa koje su u bliskoj prošlosti bile aktivne u Kašmiru su direktno povezane sa Osamom bin Ladenom i Talibanom. Drugim reèima, ukoliko je namera Amerikanaca, kao što je naznaceno, da izleèe bolest a ne samo simptome, veoma je važno da borba protiv terorizma obuhvati i one koji operišu u Kašmiru”.

Amerièki zvaniènici nastoje da ublaže strahovanja da æe rat protiv terorizma biti usko zamisljen. Amerièki ambasador u Nju Delhiju, Robert Blekvil, rekao je novinarima da se Sjedinjene države koncentrišu na odgovorne za napade od 11. septembra, ali da æe kasnije biti i šire postavljenih ciljeva. Savetnik za nacionalnu bezbednost Indije Bradžeš Mišra primio je slièna uveravanja kada je ranije ove nedelje posetio Vašington.

XS
SM
MD
LG