Linkovi

Predsednik Buš uputio poruku narodu Avganistana - 2001-09-26


Predsednik Buš kaže da mu nije cilj da svrgne Taliban sa vlasti ali ohrabruje protivnike tog režima i poziva na saradnju gradjane Avganistana kojima je dosadio Taliban ili im je dosadilo da gospodin bin Laden boravi u njihovoj zemlji. Najveæa opoziciona grupa pod oružjem je Severni savez, koji kontroliše oko 10 odsto zemlje, ali predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer kaže da ta grupa daje veliki doprinos remeæenju talibanove podrške navodnim teroristima:

"Sjedinjene Države pozdravljaju nastojanja Severnog saveza i svakog drugog da se stane na put onima koji podržavaju terorizam, da se suprotstavi onima koji podržavaju terorizam, rekao je Ari Flajšer."

Za bin Ladena se veruje da živi u Avganistanu, pod zaštitom Talibana, a predsednik Buš kaže da æe oni koji pružaju utoèište teroristima podeliti njihovu sudbinu. Predsednik je takodje rekao da je, kako se izrazio, krajnje zadovoljan odlukom Saudijske Arabije da prekine veze sa Talibanom. Taj pokret sada ima diplomatske odnose sa samo jednom zemljom, susednim Pakistanom. Lider Pakistana je izjavio da neæe prekinuti te veze jer bi barem jedna zemlja trebalo da ima kontakt sa Talibanom.

XS
SM
MD
LG