Linkovi

Kazahstan spreman da dozvoli Sjedinjenim Državama korišæenje vazdušnog prostora - 2001-09-25


Kazahstanski predsednik Nursultan Nazarbajev izjavio je da je Kazahstan spreman da podrži akciju protiv terorizma koristeæi – kako je rekao – sva raspoloživa sredstva. On je potvrdio da bi ta podrška mogla da ukljuèi korišæenje aerodroma, vojnih baza i vazdušnog prosotra. Predsednik Nazarbajev je dodao da, za sada, Vašington nije podneo specifiène zahteve: “Amerièko voddjstvo je apelovalo na mnoge zemlje centralne Azije da pomognu, i ako takav zahtev stigne do moje vlade, Kazahstan æe pozitivno odgovoriti”, rekao je predsednik Nazarbajev.

Juè je ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao telefonom sa Nazarbajevom i liderima jos 4 centralnoazijske zemlje u pokušju da izgradi jedinstven stav prema pitanju kako da se pomogne Vašngtonu. Kremlj je javno podržo pravo Sjedinjenih Držva da uzvrate napadom na one koji su odgovorni za teroristièe akte u Njujorku i Vašingtonu. Medjutim, Rusija je takodje jasno stavila do znanja da ne želi da Sjedinjene Države izvrše bilo kakve vojne napade iz zemalja centralne Azije koje se granièe sa Rusijom. Nagadja se da predsednik Putin pokušava da uveri centralnoazijske lidere da ne dopuste da se njihove zemlje koriste u te svrhe.

Na pitanje da li je o tome razgovorao sa predsednikom Putinom, kazahstanski predsednik je izjavio da je njegova zemlja suverena i da njena vlada sama odluèuje o svojim akcijama. Predsednik Nazarbajev je izrazio nadu da æe biti formirana koalicija koja æe usaglasiti stavove o tome kakvu bi ulogu svaka centralnoazijska zemlja trebalo da ima. Takodje je izrazio uverenje da æe Sjedinjene Drzave verovatno zatražiti dozvolu da koriste vazdusni prostor Kazahtana, èija se južna granica nalazi na svega 300 km od Avganistana. Vojni analitièari u Rusiji smatraju da bi Kazahstan mogao da bude važna lokacija za pripremu napada na Avganistan.

XS
SM
MD
LG