Linkovi

Kongres razmatra zakonske predloge za borbu protiv terorizma - 2001-09-25


Sekretar za pravosudje Džon Eškroft je rekao èlanovima Pravosudnog Odbora Predstavnièkog doma da su 352 osobe do sada uhapšene ili pritvorene u vezi sa napadima na STC i Pentagon 11. septembra. On je dodao da veruje da uhapšeni ili pritvoreni raspolažu informacijama o teroristièkim napadima, dodavši da se traga za još 400 osoba radi ispitivanja. Eškroft je takodje potvrdio da su poljoprivredni avioni prizemljeni veæ dva dana za redom iz bojazni da bi mogli da budu upotrebljeni za napad biološkim ili hemijskim oružjem: “Federalni istražni biro procenjuje moguæu opasnost da se ti avioni upotrebe za rasturanje hemijskog i biološkog oružja masovnog uništenja”.

Sekretar za pravosudje je rekao da je jedan od terorista osumnjièenih za napade 11. septembra, Mohamed Ata, nastojao da dobije informacije o poljoprivrednim avionima, dok je jedna od sada pritvorenih osoba dobavila informacije o tim avionima sa interneta. Džon Eškroft je takodje iskoristio nastup pred Odborom za pravosudje da bi zatražio što skorije usvajanje zakonskih predloga za borbu protiv terorizma: “Stav našeg sekretarijata i ove administracije je da moramo da upotrebimo sve što nam stoji na raspolaganju i da to uèinimo što pre, potšto smo svesni da smo ranjivi i da se ta ranjivost poveæava ako ne koristimo sve ono što bi mogli”.

Predlozi administracije bi izmedju ostalog dali vladinim agencijama dali veæa ovlašæenja za prisluškivanje telefonskih razgovora i praæenje komunikacija preko kompjutera. Medjutim neke Demokrate, kao što je Džon Konjers iz Mièigena, izrazile su zabrinutost da bi usvajanje tih predloga, moglo da naruši pravo na privatnost: “Postoji izvestan broj odredbi u vašem predlogu koji stvaraju probleme u pogledu ustavnosti”, rekao je kongresmen Konjers

Sekretar Eškroft je insisitirao na tome da bi zakonski predlozi bili u skladu sa ustavnim garantijama gradjanskih prava. Predlozi administracije takodje predvidaju teže kazne za one koji pružaju utoèište teroristima.

XS
SM
MD
LG