Linkovi

Komemoracija u Njujorku - 2001-09-24


Na stadionu bejzbol tima “Jenkis” u Bronksu, èlanovi porodica i prijatelji žrtava, njihove udovice i deca, držali su fotografije poginulih ili nestalih. Neki su nosili i transparente sa porukom “Molite se danas - a sutra krenite u borbu”. Multikonfesionalna komemoracija, pod imenom “Molitva za Ameriku” bila je prenošena televizijski i na nekoliko drugih sportskih stadiona u Njujorku i u Njuarku, u susednom Nju Džerziju. Na komemoraciji su uèestvovale poznate liènosti, kao što je voditeljka kontakt emisija na televiziji, Opra Vinfri, i operski pevaè Plasido Domingo. Uz verske lidere i šefove njujorških hitnih službi.

Medjutim, najsnažniji aplauz na juèerašnjoj sveèanosti bio je upuæen njujorškom gradonaèelniku, Rudolfu Djulijaniju, koji je tokom krize nakon teroristièkog napada bio nazvan “gradonaèelnik Amerike”, zbog svojih neumornih napora u operacijama spasavanja i pomoæi. Govoreæi na komemoraciji, Djulijani je izmedju ostalog rekao i sledeæe: “11. septembra 2001. godine Njujork je doživeo svoj najcrnji dan u istoriji. Na nama je da sada taj trenutak uèinimo i najboljim u istoriji. Okupili smo se ovde u glavnom gradu sveta, kao ujedinjenom gardu. Sa nama su verski lideri svih vera kako bi se pomolili za porodice žrtava, za naš grad i za Ameriku. Ponosnih tornjeva – blizanaca koji su krasili obris našeg grada sada više nema, ali - mi æemo ponovo podiæi naš grad”.

Hiljade buketa cveæa ukrašavale su Stadion koji se pretvorio u ogromni spomenik sa cveæem u bojama amerièke zastave - crvenoj, beloj i plavoj - u središtu. Više od šest hiljada sedamsto ljudi se vode kao nestali posle teroristièkog napada i Njujorèani polako poèinju da prihvataju gorku istinu da ima malo nade da æe još neko biti pronadjen živ.

XS
SM
MD
LG