Linkovi

UAE prekinuli diplomatske odnose sa vladom Talibana - 2001-09-23


Predstavnik za štampu ministarstva inostranih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata – kako navodi novinska agencija Emirata – je izjavio da je odluka da se prekinu odnosi sa Talibanom doneta nakon što su Emirati bezuspešno pokušavali da ubede talibanske vlasti da ispoštuju odluku Saveta Bezbednosti UN da predaju osumnjièenog teroristu Osamu bin Ladena. On je optužen da je osmislio napade u kojima je poginulo više od 6000 ljudi u SAD.

Emiratski zvaniènik je – kako se navodi - rekao da “Ujedinjeni Arapski Emirati ne veruju da je moguæe zadržati diplomatske odnose sa državom koja odbija da odgovori na jasnu želu medjunarodne zajednice”. Ujedinjeni Arapski Emirati su bili jedna od 3 zemlje koje su priznale Taliban. Druge dve su Saudijska Arabija i Pakistan. Veliki broj država, kao i UN, priznaju vladu-u-egzilu predsednika Burhanudina Rabanija, koja uz pomoæ Severnog Saveza kontroliše samo mali deo Avganistana.

Predstavnik za štampu pakistanskog ministarstva spoljnih poslova, Riaz Muhamed Kan, kaže da Islamabad ceni diplomatske odnose sa Talibanom i da se koriste sa svrhom.

KAN: "Ova ambasada je poslužila kao koristan prozor izmedju Talibana i ostatka sveta i omoguæila je medjunarodnoj zajednici da komunicira sa Talibanom, koji kontroliše ne samo Kabul veæ i najveæi deo Avganistana."

Gospodin Kan kaže da je Islamabad, usled sadašnjih napetosti u regionu, smanjio broj službenika u ambasadi u Kabulu, ali je naglasio da æe ambasada ostati otvorena u doglednoj buduænosti. Odluka Ujedinjenih Arapskih Emirata da prekinu diplomatske odnose sa Talibanom dolazi za vreme najveæeg gomilanja trupa u regionu, nakon Zalivskog Rata 1991-e godine.

Oèekuje se da æe tim visokih amerièkih zvaniènika doæi u glavni grad Pakistana u narednih nekoliko dana, da bi se konsultovali sa pakistanskim vlastima o daljem toku grupisanja snaga.

XS
SM
MD
LG