Linkovi

SAD ostaju pri svom zahtevu za izruèenje Osame bin Ladena - 2001-09-21


U sinoænjem govoru na zajednièkoj sednici Kongresa, predsednik Buš je postavio ultimatum Talibanu. Predsednik Buš je rekao da Taliban mora da preda Osamu bin Ladena i okonèa svoju podršku terorizmu. Ukoliko se to ne desi, upozorio je on, Avganistan i teroristi æe doživeti istu sudbinu. Taliban nije reagovao na zahteve predsednika Buša. Predstavnik Bele kuce Ari Flajšer (Fleischer) nije time bio iznenadjen, ali je naglasio da je predsednik sasvim jasno izneo da ovo nije vreme za pregovore niti za diskusije, veæ vreme za akciju.

Tokom razgovora sa novinarima, gospodinu Flajšeru je nekoliko puta postavljeno pitanje da li Sjedinjene Države nameravaju da uklone Taliban sa vlasti. On je odbio da odgovori direktno: “Predsednik je jasno stavio do znanja da se Sjedinjene Države pripremaju za akciju na nekoliko frontova koji obuhvataju, vojni, finansijski i diplomatski. Mete æe biti oni koji èuvaju i podržavaju teroriste ili su pak umešani u teroristièke aktivnosti.

Flajšer je takodje izbegao da odgovori na pitanje o specifiènim vojnim planovima. Medjutim, on je naglasio da su Sjedinjene Države spremne da pošalju svoje snage u akciju kako bi osujetile teroristièku pretnju Americi: “Ova nacija se priprema za rat zbog toga što joj je objavljen rat. Sjedinjene Države æe odgovoriti u cilju zaštite buduæih života. Sjedinjene Države æe odgovoriti zbog toga što pravda to zahteva”.

Predstavnik Bele kuæe je rekao da je predsednik jasno stavio do znanja u svom govoru da æe teroristi biti poraženi i da æe oni koji pružaju utoèište teroristima platiti cenu. Predsednik Buš je u sovom govoru takodje istakao podršku koju su Sjedinjene Države primile od zemalja širom sveta. Predsednik je proveo veliki deo vremena od prošlonedeljnih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon u kontaktima sa stranim državnicima, nastojeæi da formira medjunarodnu koaliciju u cilju borbe protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG