Linkovi

Predstavnièki dom - budžet za odbranu - 2001-09-21


Predlog budžeta sadrži osam milijardi i 200 miliona dolara za program odbrane od raketa, samo našto manje od sume koju je tražila administracija. Verzija tog predloga koja se nalazi pred Senatom, koji kontrolišu demokrate, predvidja sedam milijardi dolara za istu svrhu. Demokrate u Predstavnièkom domu su nameravali da traže smanjenje od milijardu dolara za pomenuti program, ali su za sada odustali od toga, nastojeæi da svetu prikažu jedinstvo. Demokratski kongresmen Barni Frenk, iz Masaèusetsa, je rekao da nije želeo da debata o tome bude protumaèena kao znak podele.

”Ne želimo da bilo ko van zemlje donese pogrešan zakljuèak. Ne želimo da iko pogrešno protumaèi stepen jedinstva i odluènosti u Americi.“

Verzija zakona u Predstavnièkom domu sadrži i poveæanje plata za vojno osoblje od pet do deset posto, što je najveæi skok u poslednjih skoro 20 godina. Medjutim, predlog ne sadrži dodatna sredstva potrebna za amerièki rat protiv terorizma. Zakonodavci kažu da administracija procenjuje koliko æe joj para biti potrebno, pa æe ta sredstva verovatno biti dodata na zajednièkoj sednici, kada pregovaraèi iz Predstavnièkog doma i Senata budu usaglašavali razlike izmedju dva zakonska predloga. Zakonodavci kažu da su prošlonedeljni teroristièki napadi na Njujork i Vašington podvukli potrebu da se bezbednost Sjedinjenih Država pojaèa. Republikanski kongresmen iz Arizone, Bob Stamp, je predsedavajuæi Odbora za oružane snage:

”Te teroristièke akcije bile su namerne i proraèunate i takav mora biti i naš odgovor. Još jednom, naše oružane snage se pozivaju da brane ovu sjajnu zemlju, ovog puta od opasnosti od terorizma. Uopšte ne sumnjam da su dorasle tom zadatku, ali mi moramo da osiguramo da imaju odgovarajuæa orudja i resurse sa kojima mogu da obavljaju taj posao, sada i u buduænosti.“

Èlanovi Predstavnièkog doma su izrazili podršku usvajanju tog zakonskog predloga, što se oèekuje iduæe nedelje. Senat tek treba da poène da odluèuje o tome.

XS
SM
MD
LG