Linkovi

Predsednik Buš odbacio predlog talibanskih sveštenika da se Osami bin Ladenu omoguæi da napusti Avganistan - 2001-09-20


Predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer, je izjavio da predsednik Biuš nije našao ništa pozitivno u predlogu saveta avganistanskih sveštenika da Taliban zatraži od Osame bin Ladena da napusti zemlju dobrovoljno u, kako je navedeno, razumnom roku. Flajšer je rekao da taj predlog ne zadovoljava zahtev Sjedinjenih Država da Taliban zatvori teroristièke baze i da preda osumnjièene teroristièke lidere. Flajšer je rekao da bi predlog koji je uputio savet muslimanskih sveštenika u Avganistanu, nakon dvodnevnog veæanja u Kabulu, omoguæio bin Ladenu da jedno utoèište zameni drugim. Predsednik Buš je oznaèio Osamu bin Ladena kao glavnog osumnjièenog u prošlonedeljnim teroristièkim napadima na Svetski trgovinski centar i Pentagon.

Medjutim, talibanski lideri navode da bin Laden ne bi trebalo da bude izruèen bez odgovarajuæih dokaza o njegovoj umešanosti u te zloèine. Avganistanski sveštenici takodje smatraju da bi nezavisna istraga teroristièkih napada trebalo da bude sprovedena od strane UN i Organizaicije islamske konferencije. U dokumentu koji je objavio savet avganistanskih sveštenika izražava se žaljenje zbog gubitka života u Sjedinjenim Državama, ali se istièe da Vašington ne bi trebalo da napadne Avganistan. Predsednik Buš je naglasio da kampanja protiv terorizma ne predstavlja borbu protiv Islama niti protiv avganistanskog naroda. On je, medjutim, obeæao da æe Sjedinjene Države pohvatati teroriste i one koje im pomažu. Predstavnik Bele kuæe Ari Flajšer je to ponovio, dodavši da æe svako ko pomaže teroristima pretrpeti posledice.

Predsednik Buš je, u medjuvremenu, nastavio sa nastojanjima za formiranje medjunarodne koalicije za borbu protiv terorizma - telefonskim razgovorima sa predsednicima Èilea i Argentine i susretom sa saudijskim ministrom inostranih poslova u Beloj kuæi. Veèeras æe se predsednik Buš susresti sa britanskim premijerom Tonijem Blerom, koji æe, nešto kasnije, takodje prisustvovati predsednikovom govoru u Kongresu. Funkcioneri Bele kuæe kažu da predsednik Buš želi da objasni Amerikancima zašto neki ljudi žele da napadnu Sjedinjene Države i da im predoèi sliku neprijatelja sa kojim sa Amerika suoèava. Kako se navodi, predsednik æe opisati predstojeæi sukob kao borbu izmedju slobode i straha, a oèekuje se da æe takodje zatražiti strpljenje, pošto æe sukob, prema njegovim reèima, biti dugotrajan.

XS
SM
MD
LG