Linkovi

Pakistanski predsednik podržao inicijativu SAD - 2001-09-20


Predsednik Mušaraf je rekao da su Sjedinjene Države zatražile korišæenje pakistanskog vazdušnog prostora, obaveštajne podatke i logistièku podršku u borbi protiv terorizma. Takoðe je rekao da u razgovorima sa amerièkim zvaniènicima nijednom nisu pominjane reèi islam ili avganistanski narod. Ukazao je da su i muslimanske države podržale napor da se iskoreni terorizam. General Mušaraf je dalje rekao da, koliko mu je poznato, ne postoje operacioni planovi protiv ciljeva u Avganistanu, ali da veruje da æe Osama bin Laden i organizacija Al-Kaeda, koju on – kako se navodi – kontroliše, biti glavna meta. Taliban je takoðe postao meta, rekao je Mušaraf, jer odbija da preda saudijskog izgnanika.

General Mušaraf je predoèio da bi protivljenje globalnom naporu da se iskoreni terorizam ugrozilo opstanak Pakistana, njegovu ekonomiju i nuklearni program kao i rešenje kašmirskog spora sa Indijom. Pre toga, amerièka ambasadorka, Vendi Èembrlen je pred novinarima rekla da æe u Islamabad doputovati amerièka delegacija na – kako se izrazila – “tehnièkom nivou,” koja æe sa pakistanskim funkcionerima razgovarati o detaljima sporazuma o saradnji. Èembrlinova je rekla da pakistanski lideri nisu postavili nikakve uslove za pomoæ Sjedinjenim Državama ukoliko doðe do vazdužnih udara na teroristièke baze u Avganistanu. Ali, rekla je amerièka ambasadorka, saradnja æe biti nagraðena:

“Predsednik Mušaraf je stao uz Sjedinjene Države kada je zatražena pomoæ. Veoma smo svesni potreba Pakistana. Videæete da i mi stojimo uz naše prijatelje. Prouèavamo naèine na koji možemo uzvratiti Pakistanu, jer je Pakistan uzvratio nama”.

General Mušaraf je rekao da Pakistan èvrsto podržava Taliban, ali je dodao da interesi Pakistana imaju prioritet. To je najgora kriza sa kojom se Pakistan suoèava od 1971. godine, kada se istoèni Pakistan odvojio u Bangladeš. Pakistanski lider je izdao oštro upozorenje tvrdokornim islamskim organizacijama koje prete nasiljem zbog podrške Sjedinjenim Državama. On je rekao da su takve grupe u manjini i da one nastoje da koriste situaciju za sticanje politièkih poena.

XS
SM
MD
LG