Linkovi

Predsednik Buš: Osama bin Laden je tražen – živ ili mrtav - 2001-09-18


U vreme zatvaranja berze na Vol Stritu u Njujorku, na kraju prvog dana poslovanja posle teroristièkih napada, glavni berzanski indikatori su doživeli znatan pad u jeku strahovanja od moguæeg rata i recesije. Odluka Uprave federalnih rezervi o smanjenju osnovne kamatne stope za pola procenta nije uspela da zaustavi ovaj trend. Glavni berzanski indikator Dow Jones pao je za 684 poena, ili oko sedam odsto. Ipak, analitièari kažu da na berzi nije bilo panike. Predsednik Buš i njegovi saradnici nastojali su da uvere Amerikance da je njihova ekonomija i dalje u dobrom stanju. Predsednik je imao više javnih nastupa, posetivši ošteæeni Pentagon i Islamski centar u Vašingtonu, u pokušaju da umanji moguæe nasilje iz osvete protiv Amerikanaca arapskog porekla. Predsednik je jasno ispoljio svoj gnev prema teroristima koji su se otetim avionima obrušili na Svetski trgovinski centar i Pentagon: “To je varvarsko ponašanje. Oni su prerezali grkljane ženama na avionima da bi postigli ciljeve koji su nepojmljivi. Oni zadaju udarac i satim se kriju, ali æemo ih isterati iz njihovih skloništa”.

Upitan da li želi da Osama bin laden bude ubijen, Predsednik Buš je odgovorio jezikom amerièkoog Zapada: “Želim pravdu. Na starom zapadu je postojala poternica koja je glasila - “Tražen - živ ili mrtav”.

Sjedinjene Države su zatražile od Pakistana da pomogne da se bin Laden izvede pred lice pravde. Posle susreta sa pakistanskom delegacijom na visokom nivou, lider avganistanskog Talibana, Mula Mohamad Omar, izjavio je da æe veæe visokih islamskih sveštenika odluèiti da li æe bin Laden biti proteran, kako bi se izbegao napad Sjedinjenih Džava. U Vašingtonu, državni sekretar Kolin Pauel (Colin Powell) je nastavio sa vršenjem pritiska u tom pogledu: “Naravno, Taliban odgovara kao što je uvek èinio - tj. da su Osama bin laden i njegovi saradnici gosti u njihovoj zemlji. Mislim da je vreme da gosti odu”.

Pauel je rekao da - kako istraga napreduje - svi putevi vode ka Osami bin Ladenu. U medjuvremenu, vlasti nastoje da pronadju i sve one koji su bili na neki naèin umešani u teroristièke napade. Direktor Federalnog istražnog biroa, Robert Maler (Mueller), saopštio je da je 49 osoba trenutno zadržano radi ispitivanja ili zbog problema sa imigracionim statusom. Medjutim, niko do sada nije zvanièno oznaèen kao osumnjièeni u teroristièkim napadima. Direktor Ef-Bi-Aja je istovremeno odbacio optužbe da je ova agencija ignorisala upozorenja o neposredno predstojeæem napadu: “Prema mom saznanju, nije bilo znakova upozorenja da se priprema ovakva operacija u zemlji”.

Bilo je izveštaja da su imena nekih od otmièara bila na specijalnim listama osoba osumnjièenih za povezanost sa teroristièkim organizacijama i pre napada, ali oni nisu bili uhapšeni. Sekretar za pravosudje Džon Eškroft, je saopštio da æe vlada postaviti naoružane agente u putnièke avione kako bi se spreèili eventualni buduæi pokušaji otmica. Administracija takodje traži od Kongresa da usvoji antiteroristièke zakone kojima bi se omoguæilo lakše prisluškivanje telefona osoba osumnjièenih za terorizam, i uvele oštrije kazne onima koji prikrivaju teroriste. Funkcioneri se nadaju da zapoèinje proces isceljenja psiholoških rana nanetih naciji. Medjutim, mada administracija savetuje Amerikancima da se vrate svom svakodnevnom životu, ona ih takodje upozorava da budu budni.

XS
SM
MD
LG