Linkovi

Ef-Bi-Aj – Potraga za dokazima - 2001-09-16


Bivši agent Ef-Bi-Aja, Džems Norman, imao je direktno iskustvo u istragama ove vrste. On je bio vodeæi agent u istrazi bombaškog napada u Oklahoma Sitiju, 1995. Godine. Po njegovom mišljenju, mada taj teroristièki akt nije doveo do razaranja i gubitka života u istom obimu, metodi istrage su isti. Kao što je bio sluèaj i u Oklahoma Sitiju, Ef-Bi-Aj æe tragati za nekim ko je bio upoznat sa ovom zaverom. Jedan muškarac koji je uhapšen u Njujorku kao svedok, mogao da pruži takvu vrstu informacije, mada Norman kaže da je suviše rano da bi se nešto moglo saznati o tome: “Može se desiti da on nema informacije koje oni raže i da bude pušten na slobodu. Sa druge strane, moguæe je da on zna dosta i da bude optužen kao sauèesnik”.

Džems Norman smatra da bi važne informacije u ovom sluèaju mogle da poteknu i od Arapa koji žive u Sjedinjenim Državama, a koji su takodje užasnuti onim što su teroristi uradili i koji žele da pomognu da oni koji su uèestvovali u pripemi napada budu izvedeni pred lice pravde: “Bez sumnje, mislim da æe biti ljudi arapskog ili islamskog porekla, koji æe želeti da saopšte ono što znaju i koji æe nam dati informacije. Bio bih iznenadjen ukoliko Ef-Bi-Aj veæ nije preplavljen informacijama koje potièu iz tog segmenta stanovništva, èiji èlanovi žele da pruže informacije kako bi pomogli u vodjenju istrage”.

Norman smatra da bi Amerikanci arapskog porekla takodje mogli da budu od koristi Ef-Bi-Aju kao prevodioci i tumaèi. On ododaje da istražitelji cene tu vrstu pomoæi i da shvataju da teroristi nisu tipièni za veliku veæinu arapske i muslimanske zajednice u Sjedinjenim Državama èiji pripadnici poštuju zakon i protive se nasilju. Bivši agent Ef-Bi-Aja kaže da æe veliki deo dokaza u ovom sluèaju kao i u Oklahoma Sitiju biti dobijen od bezbednosnih kamera, i sitnih deliæa raznih materijala nadjenih na mestu napada. On smatra da æe snimci kamera na aerodromima sa kojih su avioni, koršæeni za napade poleteli, biti naroèito korisni. Deliæi dokaznog materijala æe biti prikupljeni, kategorizovani i poslati u sedište Ef-Bi-Aja u Vašingtonnu: “Sav taj materijal æe biti poslat u laboratorije Ef-Bi-Aja ili možda u druge specijalne laboratoerije. Zatim æe uz pomoæ kompjutera celokupni materijal biti pažljivo ispitan”.

Bivši agent Ef-Bi-Aja Džems Norman kaže da æe istraga trajati sve dok svi delovi dokaznog materijala ne budu sredjeni nalik na džinovsku slagalicu. U krajnjoj liniji, smatra on svi svi fizièki delovi dokaznog materijala i informacije koje pruže svedoci omoguæiæe istražiteljima da steknu uvid u to kako je ovaj zloèin bio planiran, kako je izvršen i ko stoji iza njega.

XS
SM
MD
LG