Linkovi

Predsednik Buš: Amerika se nalazi u ratu - 2001-09-16


Predsednik je rekao da se susreo sa timom za nacionalnu bezbednost kako bi isplanirali “sveobuhvatni udar” protiv terorizma. U svom nedeljnom radio obraæanju, predsednik Buš je rekao da planira citavu seriju odluènih akcija protiv teroristièkih organizacija i onih koji ih podržavaju: “Ovo æe biti drugaèija vrsta rata, protiv drugaèijeg neprijatelja. Ovo je sukob bez bojnih polja i linija fronta, sukob sa protivnikom koji veruje da je nevidljiv. Ali oni greše. Biæe otkriveni i uveriæe se u ono u šta su se i drugi, u prošlosti, uverili – da æe se oni koji povedu rat protiv SAD suoèiti sa i uništenjem”.

Predsednik je rekao da treba da se oda poèast onima koji su poginuli i da je došao momenat da se izvrše pripreme kako bi se odgovorilo na napade uperene protiv Amerike. Predsednik je dodao da je teroristièki napad koji je za cilj imao da podeli Aemeriku, umesto toga ujedinio Amerikance kao naciju: “Ja se neæu zadovoljiti samo simboliènom akcijom. Naš odgovor mora biti širokog spektra, postojan i mora doneti rezultate. Mi moramo mnogo toga da uradimo i moramo puno da tražimo od Amerikanaca. Tražiæemo da budete strpljivi, pošto ovaj rat neæe biti kratak. Tražiæemo da budete odluèni, zato što rat neæe biti lak. Tražiæemo da budete hrabri, pošto put do pobede može biti dug”.

U nedeljnom radio obraæanju u ime Demokratske stranke, njujorški senator Èarls Šumer (Charles Schumer) se zahvalio predsedniku Bušu što je u petak posetio Njujork i pružio utehu onima koji su izgubili voljene u napadu koji je uništio Svetski Trgovinski Centar. Sentor Šumer je rekao da je ovaj teroristièki napad zauvek promenio Ameriku, i dodao da je uveren da æe zemlja odgovoriti ovom izazovu i da æe ga prevaziæi: “Nakon ovog dogadjaja nikada više neæemo biti isti, ni kao pojedinci, ni kao gradjani Njujorka, ni kao Amerikanci, ni kao stanovnici ove planete. Ali možemo da uèimo dok tugujemo. Mi možemo da se suoèimo sa ovim izazovom i da ga prevazidjemo do višeg civilizacijskog stepena. Siguran sam da æemo u tome uspeti”.

Hilari Rodam Klinton (Hilary Rodham Clinton), senator države Njujork, izjavila je da je amerièki odgovor na nasilje pokazao svetu da je ovo nacija koju terorizam neæe uplašiti: “Kada su teroristi udarili na Svetski Trgovinski Centar i na Pentagon, nije to bio samo udar na našu vojsku i na grad Njujork. Bio je to udar na Ameriku i naše vrednosti. Pokazaæemo svetu da, iako se zgrade mogu smrviti a nevini ljudi mogu izgubiti živote, Amerika i Njujork ostaju snažni, naša demokratija je netaknuta, nasa vera u Boga i vera u same sebe je èvrsta”.

U subotnjim radio obraæanjima, koja se èesto koriste za kritiku politièkih protivnika, predsednikov govor i odgovor Demokratske stranke ukazuju na politièki savez koji je iskovan u Vašingtonu, kao odgovor na najgori teroristièki napad u amerièkoj istoriji.

XS
SM
MD
LG