Linkovi

Pakistan obeæava podršku - 2001-09-16


Pakistanski kabinet i Savet za nacionalnu bezbednost sastali su se juèe radi razgovora o tome kako da se odgovori na amerièki zahtev za saradnju u bilo kakvoj moguæoj akciji na teroristièke baze u Avganistanu. Ministar za inostrane poslove Abdul Satar je rekao novinarima posle tog sastanka da æe Pakistan poštovati sve rezolucije Ujedinjenih nacija koje traže borbu protiv medjunarodnog terorizma:

”Pakistan æe pružiti punu saradnju u borbi protiv medjunarodnog terorizma. U skladu sa politikom Pakistana da podržava odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, vlada æe izvršavati svoje obaveze prema odredbama medjunarodnog prava," rekao je on.

Pakistan ima odnose sa vladajuæim pokretom Taliban, u Avganistanu, koji pruža utoèište islamskom militantu Osami bin Ladenu, koji je prvi na spisku osumnjièenih za napade izvršene u Njujorku i Vašingtonu. Novinske agencije su javile da je Pakistan pristao na amerièki zahtev da omoguæi korišæenje svog vazdušnog prostora, ako Vašington odluèi da napadne ciljeve u Avganistanu. Ali ministar Satar je odbio da iznese bilo kakve pojedinosti o amerièkom zahtevu i o tome kako æe Pakistan odgovoriti na to.

”Vlada je primila od Sjedinjenih Država niz specifiènih predloga za saradnju i podršku. Sada smo u procesu održavanja diskusija o pojedinostima tih predoga. Mogu samo da vam prenesem našu generalnu politiku podrške borbi protiv terorizma," rekao je Abdul Satar.

Sjedinjene Države su navodno zatražile od Pakistana da saradjuje u oblasti prikupljanja informacija o teroristièkim napadima, da talibanskom pokretu preseèe snabdevanje gorivom i da zatvori svoju granicu prema Avganistanu. Pakistanski ministar za inostrane poslove Abdul Satar je rekao da su mere bezbednosti duž pakistanske granice sa Avganistanom pojaèane:

”Pakistan je preduzeo odredjene mere opreza u svetlu ove zategnute situacije. Pojaèali smo budnost na našim granicama. Ne želimo da ih bilo ko narušava," rekao je pakistanski ministar za inostrane poslove Abdul Satar.

Vašington je zapretio odmazdom, kako onima koji su odgovorni za napade u Njujorku i Vašingtonu, tako i zemljama koje im pružaju utoèište.

XS
SM
MD
LG