Linkovi

Kolin Pauel - terorizam - 2001-09-15


Državni sekretar je ponovo veæi deo dana proveo u razgovoru sa svojim kolegama u Saudijskoj Arabiji, Maroku, Tunisu i drugim zemljama, tražeæi od njih podršku za obeæanu akciju administracije protiv terorizma. Od njih se takodje traži da pruže informacije o takvim grupama, kao i da im obustave finansijsku i svaku drugu podršku. Gospodin Pauel je rekao novinarima da æe od odgovora tih zemalja zavisiti buduæi odnosi Sjedinjenih Država prema njima.

”Nije to toliko pretnja, koliko saopštenje da je ovo postalo novo merilo, nov naèin procenjivanja odnosa, onoga šta možemo da uèinimo zajedno u buduænosti i podrške kakvu možemo da im damo u buduænosti, u svim moguæim oblastima i aktivnostima,“ rekao je Kolin Pauel.

Državni sekretar je rekao da Sjedinjene Države još uvek nisu definitivno identifikovale Osamu bin Ladena i njegovu organizaciju, sa sedištem u Avganistanu, kao odgovorne za napade u Njujorku i Vašingtonu. Ali on je rekao da se nagomilavaju dokazi koji æe omoguæiti administraciji da u bliskoj buduænosti donese zakljuèak o tome.

U medjuvremenu, Kolin Pauel je uputio poruku talibanskim vlastima u Avganistanu, koje pružaju utoèište bin Ladenovoj grupi, da amerièki odgovor na napade neæe biti ogranièen samo na one koji su poèinili ubistva:

”S obzirom da vlade, kao što je talibanska vlada u Avganistanu, podržavaju ovakve stvari, morate da shvatite da ne možete da svoje aktivnosti posmatrate odvojeno od aktivnosti takvih poèinilaca,“ rekao je Kolin Pauel. ”U našem odgovoru moraæemo da uzmemo u obzir ne samo poèinioce veæ i one koji im pružaju bezbedno utoèište, podršku, nadahnuæe, finansijsku i drugu pomoæ.“

Gospodin Pauel je rekao da je zadovoljan izrazima podrške iz zemalja širom sveta, ukljuèujuæi centralnoazijske zemlje kao što su Turkmenistan i Kazahstan, èija pomoæ bi mogla biti od kritiène važnosti za amerièku vojnu akciju u tom regionu. Sjedinjene Države su predale Pakistanu, koji se granièi sa Avganistanom, spisak mera koje bi želele da budu sprovedene, ukljuèujuæi, zatvaranje granice prema Avganistanu. Vlada u Islamabadu je veæ izrazila Sjedinjenim Državama uopšteno obeæanje o podršci i sada razmatra pomenuti spisak. Državni sekretar Kolin Pauel je rekao da je za sada zadovoljan, ali da još uvek oèekuje definitivan odgovor Islamabada.

XS
SM
MD
LG