Linkovi

Visoki funkcioner Pentagona najavljuje dugotrajnu kampanju protiv terorista - 2001-09-13


Zamenik sekretara za odbranu, Pol Volfovic, kaže da æe Sjedijene Države odgovoriti na teroristièke napade ne jednim jedinim vojnim udarom, veæ sveobuvatnom I dugotrajnom kampanjom: ”Ta kampanja æe se odvijati duže vreme. Mislim da je jasno da to ne možete izvesti jednim jedinim vojnim udarom, bez obzira kako dramatièan bio. Takodje to ne možete postiæi samo vojnom silom, veæ svim resursima amerièkeke vlade”.

Volfovic ukazuje da predsedniku Bušu stoji na raspolaganju niz opcija za odgovor na napade u utorak. On nije naveo detalje, ali je rekao novinarima u Pentagonu da su Sjedinjene Države odluène da gone teroriste i one koji ih podržavaju sve dok njihove akcije ne prestanu: “To æe biti èitava kampanja, a ne samo jedna jedina akcija. Mi æemo goniti teroriste i one koji ih podržavaju sve dok njihove aktivnosti ne prestanu - to je jedini naèin da se postigne taj cilj”.

Volfovic takodje kaže da æe deo vanrednih sredstava u iznosu od 20 milijardi dolara, koja je administracija predsednika Buša zatražila od Kongresa za borbu protiv terorizma biti upotrebljen da bi se ojaèala borbena gotovost. On piznaje da je 20 milijardi mnogo, ali istièe da je to samo ulog u borbi protiv terorizma. Zamenik sekretara za odbranu Pol Volfovic je obeæao ne samo da æe oni koji su odgovorni za napade u utorak biti uhvaæeni, veæ da æe Sjeidnjene Države, uz pomoæ saveznika takodje nastojati da unište njihova skloništa i mreže za podršku.

XS
SM
MD
LG