Linkovi

Predsednik Buš najavljuje odluènu borbu protiv terorizma - 2001-09-13


Predsednik Džordž Buš je obeæao da æe povesti svet u uspešnu borbu protiv terorizma. Predsednik je rekao da želi da plaèe i žali zajedno sa amerièkim narodom, ali je naglasio da je rešen da otkrije i kazni odgovorne za teroristièke napade na Svetski trgovinski centar i Pentagon. U telefonskom razgovoru sa guvernerom države Njujorka i gradonaèelnikom grada Njujorka, predsednik Buš je obeæao pomoæ žrtvama i akciju protiv terorizma: “Voleo bih da mogu da utešim svaku pojedinaènu porodicu koja je ovim pogoðena. Ali neka se pogrešno ne shvati, èvrsto sam i odluèno rešen”.

Posle konferencijskog telefonskog razgovora, predsednik Buš je novinarima rekao da je razgovarao sa više svetskih lidera, ukljuèujuæi premijere Japana, Britanije, Kanade i predsednike Kine, Rusije i Francuske: “Vlada opšta podrška amerièkom narodu, tuga u njihovim glasovima, ali i saznanje da smo svedoci tek prvog rata u 21 veku. Takoðe postoji opšta podrška izjavama koje sam dao i uveren sam akcijama koje preduzima ova vlada”.

Administracija predsednika Buša govori o izgradnji koalicije, ali funkcioneri Bele kuæe nisu hteli da kažu da li je u toku zajednièko vojno planiranje. Predsednik Buš je rekao da je najbolje da neke stvari za sada ostanu tajna, ukljuèujuæi informacije o toku istrage: “Ne želim da razgovaram o obaveštajnim informacijama koje smo do sada sakupili”.

Ali predstavnik Bele kuæe, Ari Flajšer je obelodanio neke informaicije o moguæoj pretnji predsednièkom avionu – (Air Force One ) Er Fors Uan. Ari Flajšer je potvrdio da je služba bezbednosti u Beloj kuæi u utorak ujutro primila preteæi telefonski poziv odmah nakon što je oteti avion udario u zgradu Pentagona. Po Flajšerovim reèima, osoba na telefonu je rekla da je Er Fors Uan sledeæi na redu i izgovorila šifru koja se odnosi na predsendièki avion. Predsednik Buš se u to vreme pripremao za povratak avionom iz Sarasote u Vašington. Predsednièki avion je potom odleteo u vojne baze u Luiziani i Nebraski. Predsednik se vratio u Vašington to isto veèe, pošto je služba bezbednosti ustanovila da je povratak bezbedan.

XS
SM
MD
LG