Linkovi

Predsednik Buš posetio Pentagon - 2001-09-13


Predsednik Buš se zahvalio spasilaèkim ekipama, rukujuæi se sa vatrogascima i pripadnicima Nacionalne garde koji su radili cele noæi, izmedju utorka i srede, pokušavajuæi da pronadju preživele.

Spasilaèke ekipe sada ne veruju da æe naæi još preživelih u zarušenom delu zgrade. Ošteæeni deo Pentagona se još uvek pušio, kada ga je obišao predsednik Buš, a miris spaljenih instalacija se oseæao u vazduhu. Ogoljeni èelik i cigle još uvek vise na mestu udara, a vatrogasci su razvili ogromnu amerièku zastavu dok su vojnici u poljskoj ambulanti zapevali “Bože blagoslovi Ameriku”.

Predsednik je u obraæanju spasilaèkim ekipama rekao da naciju neæe uplašiti teroristi. "Dok stojim ovde, istovremeno sam tužan, ali sam i ljut" rekao je predsednik Buš.

Zvaniènici u administraciji su izjavili da su otmièari, koji su udarili u zgradu Pentagona avionom Boing 757, kao prvi cilj imali zgradu Bele Kuæe. Tom prilikom nije dato objašnjenje zašto je umesto u Belu Kuæu, koja se nalazi u okrugu Kolumbija, avion udario u zgradu Pentagona koja se nalazi na drugoj strani reke, u državi Virdžinija. Ono što je znaèajno je to da od aviona nema ni traga. Na mestu udara ne vide se ni rep, niti komadi krila. Avion se u potpunosti raspao u deliæe prilikom vatrene eksplozije.

Eksplozija i vatra su zacrnele i veæi deo zapadnog krila zgrade Sekretarijata odbrane, na kojem su izbijeni prozori, a konstrukcija tri sprata je popustila, tako da su oni pali jedan na drugi.

Nakon posete mestu udara, predsednik Buš se, u drugom delu zgrade Pentagona, susreo sa komandantima Združenog generalštaba amerièkih oružanih snaga i višim zvaniènicima administracije. Tom prilikom je razmatrana situacija na mestu udara, koje se još uvek smatra nedovoljno stabilnim da bi se omoguæio pristup spasilaèkim ekipama koje rade na uklanjanju ruševina.

XS
SM
MD
LG