Linkovi

Reagovanja u Rusiji - 2001-09-12


Jedan vozaè se oglašava sirenom u znak podrške dok automobilom prolazi pored amerièke ambasade u Moskvi. Ispred zgrade leži masa cveæa, zapaljenih sveæa i ruskih ikona. Položili su ih Rusi koji su ožalošæeni i zaprepašæeni juèerašnjim teroristièkim napadom na Njujork i Vašington.

Penzionerka, Irina Šumilova nije mogla da obuzda suze: “Preživela sam Drugi svetski rat”, kaže Irina Šumilova. “Znam kako je to. Ono što sam videla juèe – rušenje tih zgrada lièilo je na mašinu za mlevenje mesa”.

Mihail Tersarikov je 39-godišnji advokat. On kaže da je Njujork grad koji najviše voli posle svoje rodne Moskve: “Toliko mi je žao što su izgubili život ti ljudi, koji nisu nikada nikog napali i koji su umrli u doba mira” -- kaže Mihail Tersarikov. “To je prava katastrofa, i to nije samo katastrofa za Sjedinjene Države, nego je prava globalna katastrofa. To je naša zajednièka žalost” – rekao je Tersarikov.

Plaèu èak i mladji ljudi. Grigorij Ugarov je poslovni èovek 30-ih godina koji se bavi razmenom studenata i ima prijatelje u Njujorku: “Ne znam gde su mi prijatelji, niti šta im se dogodilo”, kaže Grigorij Ugarov. “Normalno je da nisam mogao a da ne posetim ambasadu. Bio sam nedavno u Sjedinjenim Državama i obišao Svetski trgovinski centar. Znam koliko je turista tu dolazilo svakog dana. To što se desilo je tako sumanuto”.

Amerikanac Džoš Koks je iz Atlante, i nalazi se u jednonedeljnoj poseti Moskvi:“Samo sam prošetao i video cveæe. Toliko je dirljivo što Rusi polažu cveæe ispred naše ambasade. Mislim da je veoma važno kako æe moja zemlja reagovati na to. Nadam se da æe nauèiti nešto i da se neæe odseæi od ostalog sveta zbog onog što se dogodilo. Nadam se da neæemo postati paranoidni i poèeti da se plašimo preostalog dela sveta.”

Predsednik Putin je objavio minut æutnje u èetvrtak za žrtve napada u Njujorku i Vašingtonu.

XS
SM
MD
LG