Linkovi

Predsednik Buš o teroristièkim napadima - 2001-09-12


Amerièki predsednik, Džordž Buš, ozbiljnog lica se obratio amerièkom narodu iz Ovalne kancelarije, rekavši da su hiljade života iznenadno okonèane opakim i uzasnim teroristièkim delom :

“ Slike aviona koji uleæu u zgrade, požari i rušenje ogromnih struktura ispunile su nas nevericom, ogromnom tugom, i tihim, upornim gnevom. “ Predsednik Buš je rekao da su napadi bili : ‘ dela masovnog ubistva ‘ èiji je cilj bio da zaplaši Amerikance i uzrokuje haos i natera ih na povlaèenje. Ali predsednik Buš je obecao da im to neæe poæi za rukom :

“ Teroristièki napadi mogu da uzdrmaju temelje naših najveæih zgrada, ali ne mogu da dopru do temelja Amerike. Takva dela slamaju èelik, ali ne mogu da poljuljaju èeliènu rešenost Sjedinjenih Država. “

Predsednik Buš je rekao da æe narod Sjedinjenih Država biti tužan, ali da život mora da se nastavi, dodavši da æe amerièka vlada nastaviti rad bez prekida, dok poèinje potraga za teroristima :

“ Usmerio sam sva sredstva ka obaveštajnim i policijskim sluzbama da bi pronašli poèinioce zloèina i izveli ih pred lice pravde. Neæemo praviti razliku izmeðu terorista, koji su poèinili ta zlodela, i onih koji im pružaju utoèište. “

Predsednik Buš je saznao o napadima dok se spremao da na Floridi odrzi govor o obrazovanju. Odmah je odluèio da odlozi govor i vrati se za Vašington. … Medjutim, njegov avion je na nekoliko sati bio skrenut sa tog puta dok su službe bezbednosti radile na planu kojim bi se izbeglo da se predsednik naðe u opasnosti. Avion amerièkog predsednika je prvo sleteo na pistu jedne vojne baze u Luizijani, pa u Nebraski, i tek posle toga je krenuo za Vašington, gde je stigao u predveèerje. … Svi su morali da napuste Belu kuæu, u koju su se vratili nekoliko trenutaka pre njegovog dolaska. Mnoge državne zgrade amerièke vlade su takoðe bile ispražnjene. … U govoru, predsednik Buš je naglasio da æe svi službenici u državnim zgradama, ukljuèujuæi onu u kojoj se i sam nalazi, danas obavljati svakodnevne dužnosti.

XS
SM
MD
LG