Linkovi

O terorizmu i teroristièkim napadima - 2001-09-12


Došao je u vašingtonsku bolnicu “Džordž Vašington” (George Washiongton) kao davalac krvi. Medjutim samo dve osobe iz Pentagona se nalaze na leèenju u toj bolnici, pa su se bolnièki službenci zahvalili istaknutom istorièaru i rekli mu da sada nema potrebe za davaocima krvi. U izjavi za Glas Amerike, Mek Kuloh je uporedio najnoviju tragediju sa japanskim napadom na amerièku pomorsku bazu Perl Harbor na Havajima, 1941 godine.

Mek Kuloh: “Ovaj akt je, po mom misljenju, gori od napada u Pearl Harburu pošto su Japanci u Pearl Harboru napali vojni cilj. Ovo se desilo iznenada jednog lepog letnjeg jutra; to je bio kooridinisano, planirano, strasno… ludilo”.

Mek Kuloh, 69-togodisnji istoricar, je izjavio da su ovi napadi daleko gori od bombaskog napada u Oklahoma Sitiju, 1995-e godine, koje su izvršili domaæi teroristi. On je rekao da se po svaku cenu mora izbeæi reagovanje na takva teroristièka dela, kojima bi se mogla promeniti sama priroda demokratskog sistema, koji su napravili osnivaci republike.

Mek Kuloh: “ Nadam se da æemo zadržati otvoreno drustvo. Mi smo jaki i otporni. Povratiæemo se. Oèistiæemo ruševine i ponovo izgraditi. Vraticemo se na radna mesta. Ono što imamo kao otvoreno društvo je veoma vredno. Stoga je još važnije da ustanovimo kako je došlo da ovakve situacije i kakve jos žrtve moramo podneti da bi održali otvoreno drustvo”

Mek Kuloh takodje upozorava da ne bi trebalo reagovati okrivljavanjem policije i obaveštajne službe. On je rekao da su to ljudi koji nastoje da nas zaštite i ne bi trebalo bacati krivicu na njih. Dejvid Mek Kuloh je dobitnik Pulitzerove nagrade, koji piše o raznim ljudima i dostignucima u amerièkoj istoriji. Njegova najnovija knjiga je biografija jednog od osnivaca amerièke republike, Džona Adamsa.

XS
SM
MD
LG