Linkovi

Napadnut je i Pentagon - 2001-09-12


Ako uopšte postoji zgrada koja simbolizuje amerièku nacionalnu bezbednost, to je Pentagon, masivni petougaoni kompleks u kome je sedište amerièkog Sekretarijata za odbranu. Taj simbol je ozbiljno osteæen juèe kad je putnièki avion, kojim su po svemu sudeæi upravljali teroristi, udario u zgradu odsekavši deo petostrane strukture. Jedan od predstavnika Pentagona je izjavio za Glas Amerike kako veruje da je broj žrtava veliki.

Visoki funkcioneri Pentagona, ukljuèujuæi sekretara za odbranu Donalda Ramsfelda su, kako je javljeno, na bezbednom mestu. Procenjuje se da je 20 hilajda vojnih i civilnih radnika evakuisano iz zgrade. Amerièke vojne snage širom sveta su stavljene u stanje visoke pripravnosti, posle ovog napada koji se dogodio nešto kasnije, nakon teroristièkih napada na dva tornja Svetskog trgovinskog centra u Njujorku. Oèevici kažu da je avion koji je pogodio Pentagon bio na redovnom komercijalnom letu kompanije Ameriken erlajns. Oni kažu da je avion preleteo tako nisko iznad puta kraj te zgrade da je porušio elektriène stubove.

Unutar Pentagona, oèevici su izjavili da ih je eksplozija od udarca aviona u zgradu bacila na zemlju. Odmah posle napada u zgradi i oko nje su zavedene opsežne mere bezbednosti. Medjutim, oèigledno je da nisu postojale nikakve mere za spreèavanje ovakve vrste napada iz vazduha. Pentagon se nalazi u blizini vašingtonskog aerodroma Ronald Regan i avoni koji sleæu i uzleæu prolaze u neposrednoj blizini zgrade.

XS
SM
MD
LG