Linkovi

Reagovanja u Evropi - 2001-09-12


Belgijski premijer Gij Verhofstat, èija zemlja trenutno predsedava Evropskom unijom, rekao je da je šokiran napadima i osudio je te incidente. Šef Evropske komisije, Romano Prodi, izrazio je sauèešæe predsedniku Bušu i porodicama žrtava. On je rekao da Evropljani stoje uz Sjedinjene Države. U medjuvremenu, u štabu NATO-a, u Briselu, ambasadori Saveza su održali hitan sastanak kako bi prikazali podršku amerièkom narodu. Posle sastanka, predstavnik NATO-a Iv Broder dao je kratku izjavu.

"Ovo je napad na vrednosti koje NATO predstavlja. Ovo je napad na demokratiju, napad na civilizaciju i NATO bi veoma želeo da prenese svoje žaljenje i tugu amerièkom narodu," rekao je Iv Broder.

Generalni sekretar NATO-a Džordž Robertson je nešto ranije nazvao ove incidente varvarskim i rekao da oni podvlaèe potrebu da medjunarodna zajednica udruži snage protiv terorizma. U Nemaèkoj, ministar za inostrane poslove Joška Fišer je izrazio šok i užas, a donji dom nemaèkog parlamenta je u znak solidarnosti prekinuo debatu o nacionalnom budžetu. Francuski premijer Lionel Žospen takodje je rekao da je užasnut, a francuski predsednik Žak Širak je izjavio da francuski narod stoji uz Amerikance. Britanski sekretar za inostrane poslove Džek Strou je ponudio svaku moguæu britansku pomoæ u hvatanju poèinilaca, a britanski premijer Toni Bler je rekao da je šokiran. U Rusiji, predsednik Vladimir Putin je izrazio doboko sauèešæe amerièkom narodu.

XS
SM
MD
LG