Linkovi

Amerièki Kongres - reagovanje - 2001-09-12


Kao veæi deo zvaniènog Vašingtona, Kongres je obustavio rad pošto je juèe ujutro oteti putnièki avion udario u zgradu Pentagona. Vodeæi èlanovi su hitno izvedeni iz grada na bezbednije mesto. Nekoliko sati kasnije, dok su okolne ulice još uvek bile zatvorene za saobraæaj, grupa èlanova Senata i Predstavnièkog doma stojala je smrknutih lica na stepenicama Kapitola u nastojanju da prikaže jedinstvo, snagu i podršku predsedniku. Lider veæine u Senatu, Tom Dešiel, demokrata sa najvišim rangom u Kongresu, obeæao je da rad zakonodavnog tela neæe biti prekinut.

"Današnji gnusni dogadjaji predstavljaju napad na naš narod i na naše slobode. Kao predstavnici naroda, ovde smo da izjavimo da naša odluènost nije oslabljena ovim užasnim, kukavièkim delima. Kongres æe zasedati sutra."

Gospodin Dešiel je rekao da æe republikanci i demokrate govoriti jednim glasom kako bi pomogli mnogim žrtvama napada i kaznili odgovorne. Predsedavajuæi Predstavnièkog doma Denis Hestert je podvukao da æe Sjedinjene Države uzvratiti, iako još nije poznato ko je izveo napade.

"Imamo svoje sumnje. A kada one budu opravdane, tada æemo stupiti u dejstvo. Stojaæemo uz predsednika, stojaæemo uz ovu vladu i kao Amerikanci zajedno æemo proæi kroz sve ovo."

Predstavnièki dom i Senat æe takodje otvoriti istragu o napadima, u èemu æe verovatno uèestvovati nekoliko odbora iz oba doma Kongresa. Nekolicina zakonodavaca je veæ kritikovala ono što su nazvali ogromnim propustom obaveštajnih službi. Ali, za sada, vodeæi èlanovi Kongresa æe nastojati da umire šokiranu zemlju i kao svi ostali Amerikanci, pokušaæe da se prilagode izmenjenom svetu.

XS
SM
MD
LG