Linkovi

Predsednik Buš se zalaže za reformu obrazovanja - 2001-09-11


Javni nastupi predsednika Buša tokom preostalog dela ove nedelje odnosiæe se uglavnom na jedno pitanje - poboljšanje školskog sistema. U Džeksonvilu u Floridi, predsednik Buš se juèe susreo sa djacima, nastavnicima i roditeljima. U svom obraæanju prisutnima, predsednik je istakao da je potrebno da deca nauèe da èitaju rano i dobro naglasivši da èitanje nije stranaèko pšitanje:“Umeti èitati je od suštinske važnosti. Taj zadatak moramo da savladamo kao nacija”. Kongres trenutno razmatra ulogu federalne vlade u školstvu. U Sjedinjenim Državama škole su u nadležnosti lokalnih vlasti. Medjutim, vlada u Vašingtonu može da propiše odredjena pravila i standarde i da obezbedi dodatna sredstva.

Bela kuæa istièe da je poboljšanje obrazovnog sistema jedan od prioriteta predsednika Buša. Medjutim, njegovo zalaganje za reformu obrazovanja dolazi u trenutku kada se ekonomija usporava, dok zakonodavci vode bitke oko federalnog budžeta. U svojim javnim nastupima predsednik Buš nastoji da naglasi moralni aspekat ovog pitanja, naglašavajuæi da Amerika mora da uloži u svoju decu.“Amerika æe biti još bolja nacija kada - ne ako - veæ kada budemo nauèili svako dete u ovoj velikoj zemlji da èita”, poruèio je predsednik Buš.

Demokrate u Kongresu kažu da se slažu sa tim ciljem, ali istovremeno postavljaju pitanje da li zemlja može sebi da priušti da uloži sredstva u dva najviša prioriteta u predsednikovom programu - obrazovanje i odbranu. Oni su zatražili od Bele kuæe predsednika Buša da im dostavi cifre koje bi omoguæile zemlji da finansira oba prioriteta u vreme opadanja prihoda federalne vlade.

XS
SM
MD
LG