Linkovi

Nastavljaju se izraelsko-palestinsaki sukobi - 2001-09-10


Izraelske rakete su pogodile prostorije palestinske službe bezbednosti u Ramali, Jerihonu i u blizini mesta Dženin na Zapadnoj obali. Ti napadi su izvedeni kao odgovor na celodnevno nasilje, u kojem je poginulo najmanje 7 osoba, a više desetina ranjeno. Tokom jutarnje saobraæajne gužve, bombaš-samoubica je aktivirao eksploziv na železnièkoj stanici u mestu Naharija. Samoubica je kasnije identifikovan kao izraelski Arapin iz Galileje – što predstavlja prvi put da je Arapin, gradjanin Izraela, optužen za atentat. Drugi atentat se dogodio 3 sata kasnije, na optereæenoj raskrsnici u centralnom Izraelu, na mestu gde vojnici obièno èekaju prevoz.

Izraelski zvaniènici pretpostavljaju da je bombaš-samoubica bio na putu za primorsko odmaralište Natanja, ali da se bomba prerano aktivirala. U ranim jutarnjim èasovima, pucano je na kombi koji je prevozio izraelske uèitelje u obližnje jevrejsko naselje, na Zapadnoj Obali. Tri ekstremisticke organizacije su preuzele odgovornost za ove napade. Nasilje preti da poremiti planove za sastanak izraelskog ministra inostranih poslova Šimona Peresa sa palestinskim vodjom Jaserom Arafatom. Njih dvojica bi trebalo da se sastanu narednih dana i razgovaraju o primirju, ali taèno vreme ni mesto sastanka još nisu objavljeni. Palestinci su izjavili da æe konaèna odluka o pregovorima biti doneta nakon današnjeg sastanka ministara inostranih poslova arapskih drzava, koji se održava u Kairu.

Izraelski kabinet se sastao da bi izvršio procenu situacije i razmotrio planove za vojnu zonu razdvajanja. Uspostavljanjem zabrane kretanja u ovoj zoni, dodatno bi se ogranicila moguænost Palestinaca da ulaze u Izrael. Palestinski lideri su osudili ovaj plan kao još jedan vid kolektivnog kažnjavanja.

XS
SM
MD
LG