Linkovi

Pentagon: Ne postoji “strateška nagodba” sa Kinom - 2001-09-05


Od prošle nedelje administracija se trudila da demantuje izveštaj lista Njujork Tajms o moguæoj strateškoj nagodbi izmedju Vašingtona i Pekinga. Prema tom izveštaju, Sjedinjene Države se možda neæe protiviti jaèanju kineskog nuklearnog arsenala ukoliko Kina prestane da se protivi amerièkom planu o protivraketnom štitu. Sekretar za odbranu Donald Ramsfeld, do sada najviši funkcioner koji je komentarisao ovo pitanje, rekao je èlanovima Senata da izveštaj Njujork Tajmsa nije taèan. Prema njegovim reèima - "sugestija da su Sjedinjene Države spremne da prihvate jaèanje vojnih i nuklearnih kapaciteta Kine u zamenu za bilo šta jednostavno nije taèna”.

Ramsfeld je takodje zatražio od Kongresa da ne smanjuje budžetska sredstva za protivraketnu odbranu rekavši da bi to oslabilo njegovu pregovaraèku poziciju u pregovorima sa Rusijom. Bela kuæa želi da poveæa sredstva za taj program kao deo poveæanja vojnog budžeta od 18 milijardi dolara za narednu fiskalnu godinu, rekavši da predlog budžeta ne rešava sve probleme Sekretarijata za odbranu, veæ samo poèinje da nadoknadjuje štetu nanetu dugim periodom nedovoljnog finansiranja i preterane upotrebe postojeæih kapaciteta.

Medjutim, sa usporavanjem privrede i smanjenjem budžetskog suficita, zakonodavci upozoravaju da neæe biti lako pronaæi potrebna sredstva. Mnoge demokrate izražavaju sumnju u to da li je protivraketna odbrana dobra za zemlju. Senator Dajen Fajnstajn izražava zabrinutost zbog kršenja Sporazuma o anti-balistièkim raketama iz 1972. godine. Prema njenim reèima, suštinsko pitanje u vezi sa ovim programom je to da li æe svet biti bezbedniji zato što Amerika ima superioran sistem odbarne od raketa, ili æe svet baš zbog toga biti još opasnije mesto. Obim raketne odbrane I opšti vojni budžet Pentagona su samo neka od pitanja koja æe Bela kuæa i Kongres morati da razreše tokom narednih nedelja. Ishod tih politièkih bitaka æe uticati i na uspešnost prve godine predsedniækog mandata Džordža Buša mladjeg.

XS
SM
MD
LG