Linkovi

Uspeh predsednika Buša - 2001-08-03


Predsednik Buš je ostvario nekoliko znaèajnih pobeda protekle nedelje u Predstavnièkom domu kojim dominiraju njegovi istomišljenici, Republikanci: izvojevao je odobrenje za svoj plan o eksploataciji nafte u nacionalnom parku na Aljasci uprkos žestokom protivljenju ekoloških grupa; i ispoljio politièku umešnost u postizanju kompromisa sa zakonodavcima o zakonskom predlogu kojim se ošteæenim pacijentima olakšava da tuže zdravstvena osiguranja... Predsednik je protekle nedelje dobio još jednu dobru vest: ankete javnog mnjenja su pokazale da raste poverenje Amerikanaca u njegovu sposobnost da upravlja zemljom... Izdavaè jedne ovdašnje polièke publikacije Stjuart Rotenberg o rezultatima ispitivanja javnog mnjenja kaže:

”Veæina anketa pokazuje da 55 do 60 odsto Amerikanaca smatra da predsednik dobro obavlja svoj posao. Zemlja je vrlo polarizovana zbog vrlo kritièkog stava Demokrata, tako da ne mislim da podrška predsedniku Bušu može znatnije porasti.“

Drugi analitièari smatraju da se tokom proteklih sedmica poboljšao imidž predsednika Buša i na medjuanrodnoj sceni. Komentator Džozef From kaže da su Bušovo putovanje u Evropu i njegov sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom umirili nervozne amerièke saveznike:

”Ispostavilo se da je prihvatljiviji nego što se verovalo kako saveznicima, tako i Rusima. Dobro se držao sa Putinom, i uspeo da isposluje neku vrstu sporazuma o raketnoj odbrani. Stoga mislim da je slika o predsedniku Bušu, kao nekome ko je sposoban da upravlja zemljom, sve bolja.“ To svakako ne znaèi da predsednik Buš nema više oštrih kritièara, kako u zemlji tako i u inostranstvu, posebno u pogledu ekoloških pitanja... Zakonodavne aktivnosti vezane za predsednikovu politièku agendu prenose se sada na Senat kojim dominiraju senatori iz redova suparnièke Republikanske stranke. Oèekuje se da æe u tom domu amerièkog Kongresa, Džordzž Buš imati mnogo više problema u naporima da se izbori za usvajanje svojih predloga o zdravstvenom osiguranju i energetici. Politièki analitièar Stjuart Rotenbert kaže:

”Pred predsednikom je dugoroèan problem. Njegov plan je u senci plana demokratskog tabora. Demokrate su oni koji pokreæu pitanja, a Repukanci i predsednik su oni koji na ta pitanja reaguju. To nije baš dobra formula za uspeh Džordža Buša. Ali, u ovom trenutku, dobro se drži i ostvaruje prilièno pozitivne rezultate u nekim vrlo teškim pitanjima.“

Analitièari predvidjaju da æe predstojeæa bitka sa Demokratama u Senatu biti do sada najteži politièki izazov predsednika Buša. Ali, oni takodje ukazuju da je jedna od upeèatljivijih karakteristika dosadašnje politièke karijere Džordža Buša njegova velika sposobnost da u suoèavanju sa politèkom opozicijom ostvari bolje rezultate nego što iko oèekuje.

XS
SM
MD
LG