Linkovi

Rièard Gephart o amerièko-evropskim vezama i politici prema Balkanu - 2001-08-02


“Predoèena nam je izražena želja da Sjedinjene Države budu i dalje angažovane u svetu i da nastave saradnju i dijalog sa našim evropskim partnerima. U Briselu, generalni sekretar NATO-a Džordž Robretson je rekao da naši saveznici žele da Sjedinjene Države, kao lider te organizacije, nastave da pomažu u uspostavljanju stabilnosti na Balkanu. U Londonu, premijer Toni Bler je apelovao na Amerikance da ostanu angažovani u Evropi radi uspostavljanja regionale stabilnosti i promovisanja naših zajednièkih demokratskih vrednosti.”

Po Gephartovim reèima, Evropljani su zabrinuti da je Amerika na marginama i veruju da je adminstracija predsednika Buša rešila da sprovodi unilaternalnu politiku u nekim pitanjima, dok o drugim pitanjima, kao što je Balkan, šalje nejasne poruke:

“Evropljani su takoðe rekli da upuæujemo dvosmislene poruke o Balkanu. Samo nekoliko sati pre puta puta u Evropu, predsednik Buš je NATO-u nastojao da uveri da æe Amerika ostati solidarna sa našim saveznicima sve dok se ne okonèa posao u tom podruèju. Pozdravio sam predsednikove reèi o tome. Ali, razoèaran sam što je administracija nedeljama stvarala neizvesnost, pa i nervozu meðu našim saveznicima, o našoj privrženosti regionu. Po mom mišljenju, to nas je udaljilo od naših saveznika i podstaklo sumnjièavost i nepoverenje, u vreme kada je najvažnije bilo održati kontinuitet.”

Gephart je kritikovao dosadašnju politiku administracije predsednika Buša prema makedonskoj krizi:

“Naši saveznici su takoðe zabrinuti zbog naše nedovoljne privrženosti planiranim snagama za prikupljanje oružja u Makedoniji. Amerièke snage su godinama bile prisutne u Makedoniji radi stabilnosti regiona. Sekretar Robertson nam je rekao da bi, kao u veæini misija NATO-a, amerièko prisustvo bilo važno iz politièkih razloga. To bi ojaèalo našu privrženost NATO-u i uputilo signal zaraæenim stranama da je vojno rešenje jednostavno neprihvatljivo. No, administracija je odbila da prihvati uèešæe èak minimalnog broja vojnika”.

Nesumnjivo jedan od vodeæih amerièkih politièara, Rièard Gephart, osvrnuo se i na razgovore sa evropskim liderima o važnosti Haškog tribunala:

“Mi sistem meðunarodnog kriviènog prava smatramo važnim dostignuæem. Veoma smo zadovoljni što su Miloševiæ i drugi dovedeni pred sud. To je korak u dobrom pravcu. O tim nedavnim dogaðajima smo razgovarali u NATO-u i Nemaèkoj, i veliki broj ljudi je zadovoljan postignutim napretkom, jer smatraju da je uèinjen krupan korak u obeshrabrivanju takvih zloèinaèkih aktivnosti u buduænosti”.

Na kraju predavanja, lider demokrata u Predstavnièkom domu, Rièard Gephart, založio se za konstruktivne odnose ne samo sa evropskim saveznicima nego i sa Rusijom, sa kojom, kako je rekao, treba razvijati bliske partnerske odnose u onoj meri u kojoj se Rusija i njeni lideri budu opredelili za “demokratiju i istinsku integraciju u Evropu”.

XS
SM
MD
LG