Linkovi

Ultralake robotske letelice


U ovoj rubrici često govorimo o istraživanjima na polju robotike u Sjedinjenim Državama i Japanu, ali Evropljani takodje beleže interesantne rezultate. Grupa istraživča u švajcarskom Federalnom tehnološkom institutu, u Lozani, već neko vreme eksperimentiše sa ultralakim robotskim mikroletelicama, specifično u zatvorenom prostoru.

Njihov aviončić, nazvan jednostavno F2, težak je svega deset grama i ima raspon krila od 36 santimetara. Uprkos tome na sebi nosi ne samo motor i bateriju već i minijaturni žiroskop za održavanje stabilnosti, primopredajnik i video kameru. Glavna svrha ovih eksperimenata jeste da se sagradi letelica koja može efikasno da izbegava prepreke u relativno skučenom prostoru, a da bi to mogla mora da bude u stanuju da uočava prepreke, da obradjuje te informacije i da na osnovu njih donosi odluke.

U najnovijem eksperimentu, istraživači su testirali svoju letelicu u praznoj prostoriji veličine sedam puta sedam metara, sa zidovima prefarbanim belim i crnim vertikalnim prugama različite širine. Aviončić F2 skoro pet minuta je leteo potpuno samostalno, ni jednom ne udarivši u zid. Naučnici instituta u Lozani sada rade na smanjivanju letelice i na razvijanju njene sposobnosti da menja visinu leta. Jednoga dana, ovakve robotske mušice mogle bi da budu veoma korisne, na primer u traganju i spasavanju ljudi.

XS
SM
MD
LG