Linkovi

Karzai spreman da imenuje strance u Izbornu žalbenu komisiju


Karzai spreman da imenuje strance u Izbornu žalbenu komisiju
Karzai spreman da imenuje strance u Izbornu žalbenu komisiju

Predsednik Avganistana Hamid Karzai najvio je da postoji šansa da će imenovati strane državljane u komisiju, koja će nadgledati predstojeće parlamentarne izbore.

<!-- IMAGE -->

Portparol predsednika Vahid Omar izjavio je da je vlada izrazila spremnost da prihvati dvojicu ne-Avganistanaca u Izbornoj žalbenoj komisiji, ali je dodao da je reč o izuzetku, s obzirom da se predsednik Karzai, nalazi u procesu, kako se izrazio - "avganizacije" izbornog procesa.

Prošlog meseca, Karzai je sebi preneo sva obvlašćenja kada je reč o imenovanju članova pomenute komisije. Tim dekretom, ukinut je prethodni zakon, po kome je Ujedinjenim nacijama bilo dozvoljeno da imenuju tri od pet članova komisije, kako bi se očuvala neutralnost tog tela.

Izborna žalbena komisja odigrala je veliku ulogu na prošlogodišnjim predsedničkim izborima kada je poništila trećinu glasova u korist Karzaija, što je dovelo do drugog kruga glasanja, u kojem je Karzai ipak osvojio drugi mandat, jer se njegov jedini konkurent Abdula Abdula povukao.

Štafan de Mistura doputovao u Kabul

Istovremeno, u Kabul je doputovao novi šef misije Ujedinjenih nacija u Avganistanu, švedski diplomata Štafan de Mistura, koji je obećao da će pomoći da se poboljša život avganistanskog naroda, uz poštovanje suvereniteta njihove države.

<!-- IMAGE -->

De Mistura je naglasio da će se Ujedinjene nacije fokusirati na obezbeđivanje stabilnosti i socijalno-ekonomski boljitak u Avganistanu, s tim da će imati na umu da bi nastojanja u tome trebalo da predvode sami Avganistanci.

De Mistura je prethodno bio šef misije UN u Iraku, a na ovom položaju zamenjuje Norvežanina Kaja Eidea, tokom čijeg mandata je došlo do javne svađe između njega i njegovog zamenika Amerikanca Pitera Galbrajta, koji ga je optužio da zataškuje izbornu prevaru. Eide je odbacio tu optužbu i Galbrajt je dobio otkaz.

XS
SM
MD
LG