Linkovi

Amerikanka optužena za planiranje terorističkih napada


Amerikanka optužena za planiranje terorističkih napada
Amerikanka optužena za planiranje terorističkih napada

<!-- IMAGE -->

Sebe je zvala „Džihad Džejn“ i to ime bi moglo da bude nova reč koju treba posmatrati u borbi protiv terorizma. Bez obzira što se čini da izgleda kao sasvim prosečna Amerikanka, federalne vlasti kažu da je prešla u redove islamskih terorista i da je čak bila spremna da žrtvuje život za „njihovu stvar“.

Ovo lice pokazuje da procena fizionomija – traganje za ljudima za koje mislimo da liče na teroriste – može da bude nepouzdano.

„To je veoma redak slučaj poremećene žene. Ali on pokazuje kako ljudi iz inostranstva mogu preko interneta da kontrolišu i traže nezadovoljnike koje mogu da regrutuju,“ kaže analitičar Ričard Klark.

Na internetu je bila poznata kao Džihad Džejn, ali pravo ime 46-ogodišnjakinje iz predgrađa u Pensilvaniji glasi Kolin Larouz. U junu 2008, navodno je na internetu saopštila da „očajnički pokušava“ da učini nešto da pomogne napaćenim muslimanima. Njene komšije ne mogu da poveruju u celu priču. Stanari u zgradi su se zaprepastili kada su saznali da Federalni istražni biro kaže za njihovu komšinicu da je spremna da postane mučenik.


Uhapšena je prošlog oktobra u Filadelfiji i optužena za pokušaj regrutovanja islamskih boraca i kovanje zavere za atentat na švedskog karikaturistu Larsa Vilksa, koji je ismevao proroka Muhameda. Prema Federalnom istražnom birou, Larouz je preko interneta poručila teroristima da će joj plava kosa i plave oči omogućiti da se „utopi u masu“ u Švedskoj. Tužioci kažu da je održavala redovnu internet vezu sa radikalnim muslimanima u Aziji, Evropi i Sjedinjenim Državama. Njihov cilj je navodno bilo regrutovanje muškaraca i žena za samoubilačke zadatke. U svakom slučaju, ovo je još jedan slučaj koji povećava bojazan od domaćih terorista u Americi.

„Čovek iz Fort Huda je već pobio mnoštvo ljudi. Prema tome, ovo nije stvar obima, nego je činjenica da se tako nešto događa. I da se time upravlja s daljine, preko nekakvog da kažem daljinskog upravljača, kroz sajberprostor, preko interneta,“ ističe analitičar Ričard Klark.

FBI je saopštio da je prošlog avgusta Kolin Larouz putovala u Švedsku, u okviru zavere za atentat na karikaturistu. FBI je držao slučaj u tajnosti - tragajući za saučesnicima. Cela stvar je obelodanjena posle ovonedeljnog hapšenja sedam muškaraca u Irskoj, koji su takođe osumnjičeni za učestvovanje u planiranju ubistva švedskog karikaturiste.

XS
SM
MD
LG