Linkovi

Bajden: Izgradnja izraelskih naselja potkopava poverenje


<!-- IMAGE -->

Američki potpredsednik Džozef Bajden, u poseti Izraelu i palestinskim teritorijama, rekao je da objavljivanje izraelskog plana za izgradnju novih stanova, u spornom Istočnom Jerusalimu, "potkopava" poverenje potrebno za obnavljanje izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora.

Prema planu koji je juče odobrilo izraelsko Ministarstvo unutrašnjih poslova, 1600 novih stanova trebalo bi da bude izgrađeno u naselju ultrareligioznih Jevreja, Ramat Šlomo, na okupiranoj teritoriji. Taj deo grada Palestinci žele za svoju buduću prestonicu.

<!-- IMAGE -->

Posle razgovora u Ramali, sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, potpredsednik Bajden je rekao da to potkopava atmosferu podrške, neophodnu za te razgovore.

"Odluka izraelske vlade da krene sa planom za izgradnju stanova u Istočnom Jerusalimu potkopava upravo ono poverenje koje nam je potrebno za početak i vođenje delotvornih pregovora," rekao je Bajden.

I Mahmud Abas se založio za obustavu izgradnje naselja.

"Odluke izraelske vlade objavljene u poslednja dva dana, i izgradnja hiljada stanova na palestinskoj zemlji, predstavljaju razaranje poverenja i jak udarac naporima uloženim proteklih meseci da se pokrenu indirektni pregovori," ocenio je Abas.

Izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova danas se izvinilo zbog objavljivanja odluke u ovom trenutku, priznajući da je to uvredilo Bajdena, tokom njegove prve posete Izraelu u tom svojstvu.

Ali Izrael nije povukao svoju odluku iako je ona pokvarila toplu atmosferu tokom Bajdenovih razgovora sa izraelskim premijerom Netanjahuom i predsednikom Šimonom Peresom. Na tim susretima Bajden je pozdravio ovonedeljni dogovor Izraela i Palestinaca da posle 14-mesečnog zastoja započnu indirektne mirovne razgovore, uz pomoć američkog posrednika Džordža Mičela.

Jedan od glavnih razloga za zastoj bila je izgradnja izraelskih naselja. Izrael smatra čitav Jerusalim svojim glavnim gradom pa je izuzeo palestinski istočni sektor od 10-mesečnog zamrzavanja gradnje, proglašenog u novembru. Sa svoje strane, Palestinci smatraju Istočni Jerusalim i Zapadnu obalu, koju je Izrael okupirao u ratu 1967. godine, delovima svoje buduće države.

XS
SM
MD
LG