Linkovi

Obamina završna kampanja za reformu zdravstva


<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barak Obama, u okviru napora da pridobije podršku za svoj plan reforme zdravstvene zaštite, pozvao je Amerikance da izvrše pritisak na zakonodavce da usvoje zakonski prijedlog. Obama je na skupu u Pensilvaniji ponovio da će njegov plan spriječiti osiguravajuće kompanije da znatno povećaju cijenu osiguranja i odbiju da osiguraju pojedince. Republikanci su međutim oštro kritikovali predsjednikov prijedlog, navodeći da će dovesti do zatvaranja radnih mjesta.

Nova etapa u kampanji predsjednika Obame za reformu zdravstva je počela.

“Ne možemo da imamo sistem koji bolje funkcioniše za osiguravajuće kompanije nego za američki narod.”

Na današnjem skupu u predgrađu Filadelfije počelo je odbrojavanje do predsjednikovog, po svemu sudeći, konačnog roka, 17. marta, do kada Obama želi da Kongres usvoji zakonski prijedlog o sveobuhvatnoj reformi zdravstvene zaštite.

Nikada nisu bili ovoliko blizu. Predsjednik će u naredne dvije sedmice uložiti sve napore da postigne veliku pobjedu u prve dvije godine mandata”, kaže analitičar Džon Avlon.

Republikanci su na jučerašnjim kontakt programima pozvali Obamu da odustane od svog prijedloga. Za usvajanje reforme u Predstavničkom domu potrebno je 216 glasova. Pojedine demokrate se međutim takođe protive predsjednikovom planu.

“Ne znam kako mogu da podržim prijedlog zakona koji ne pomaže poslovnoj zajednici, niti doprinosi otvaranju radnih mjesta”, naglašava demokratski kongresmen Džon Adler.

Demokrate bi mogle da ga odobre u Senatu sa prostom većinom od 51 glasa. Obama je međutim 2007. upozorio da je to recept za stranački rat.

“Možda možete da pobijedite sa 50 plus jednim glasom, ali onda ne možete da upravljate. Nećemo usvojiti univerzalnu zdravstvenu zaštitu sa tom strategijom.”

Da bi pridobio podršku javnosti za reformu, predsjednik Obama je citirao novi izvještaj investicione kompanije Golden Saks, u kojem se investitori savjetuju da kupuju akcije najvećih osiguravajućih kompanija, zato što je konkurencija slaba, a cijene osiguranja rastu.

XS
SM
MD
LG