Linkovi

Nepomirljivi stavovi o reformi zdravstvene zaštite


<!-- IMAGE -->

Lideri Demokratske stranke u Kongresu najavili su danas da će, i bez podrške republikanaca, nastaviti napore za usvajanje reforme zdravstvene zaštite. Demokrate su to poručile nakon jučerašnjeg samita, na kojem su dvije stranke ponovo iznijele oprečne stavove o planiranoj reformi.

Pitanje reforme zdravstvene zaštite izaziva emotivne reakcije velikog broja Amerikanaca.

"Ja sam za usvajanje ovog prijedloga zakona, zato što se vraćamo na početak ako to ne uradimo”, kaže jedna od pristalica reforme.

To je upravo ono što žele demonstranti, koji su se okupili ispred zdanja u kojem se održavao samit o zdravstvenoj zaštiti.

"Riječ je više o razmetanju nego istinskom naporu. Želimo da na ovom samitu pošaljemo poruku da se treba vratiti na početak i uraditi sve kako treba”, smatraju neki od njih.

Podjele su bile očigledne i na samom samitu na kojem je predsjednik Obama pokušao da približi stavove Demokratske i Republikanske stranke.

“Želim da osiguram da se ovdje stvarno vodi rasprava, a ne samo razmjenjuju već poznati stavovi. Nadam se da ovo nije političko pozorište, gdje glumimo pred kamerama kritikujući jedni druge, već da umjesto toga pokušavamo da riješimo problem.”

Obama je zatražio od zakonodavaca da se na početku rasprave usredsrede na pitanja u postojećem zakonskom prijedlogu u pogledu kojih mogu da postignu saglasnost, poput zabrane osiguravajućim kompanijama da ukinu osiguranje zbog već postojećeg zdravstvenog stanja ili reforme postupaka u slučaju pogrešnog liječenja. Govoreći u ime republikanaca, senator Lamar Aleksandar založio se međutim za drastičniji pristup.

"Ovdje je riječ o automobilu koga ne možemo da povučemo sa tržišta i popravimo ga, već moramo da uradimo sve nanovo.”

Aleksandar je zatražio od demokrata da ne pokušavaju da proguraju zakonski prijedlog u Kongresu bez republikanske podrške. Takođe je naglasio da je demokratski plan preopširan i preskup.

"Naša zemlja je prevelika, previše komplikovana i previše decentralizovana, da bi Vašington, odnosno nas nekoliko ovdje, jednostavno mogli da napišemo nekoliko pravila o potpunoj reformi 17 odsto privrede.”

Republikanci predlažu preduzimanje manjih koraka prilikom reforme zdravstva. Oni smatraju da bi trebalo dozvoliti Amerikancima da kupuju zdravstveno osiguranje u drugim saveznim državama kao i da treba proširiti štedne račune za zdravstvenu zaštitu. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi međutim ističe da je prekasno za izradu novog zakonskog prijedloga.

<!-- IMAGE -->

"Nadamo se da, dok sjedimo za ovim stolom, shvatamo koliko Amerikanci žele da se ovo pitanje što prije riješi i kako ono utiče ne samo na njihovo zdravlje već i ekonomsku sigurnost.”

Samit je organizovan nakon višemjesečne oštre rasprave o zdravstvenoj zaštiti u Kongresu. Pojedini analitičari smatraju da je ovo možda poslednja Obamina šansa da vrati zakonski prijedlog na dnevni red. Predsjednik međutim priznaje da su razlike između dvije stranke možda prevelike za postizanje kompromisa.

"Barem ćemo bolje objasniti američkom narodu u vezi čega se vodi rasprava.”

Prema novom istraživanju javnog mnjenja, 75 odsto Amerikanaca ne smatra da će samit rezultirati dogovorom.

XS
SM
MD
LG