Linkovi

Srbija i MMF dogovorili reviziju stend baj aranžmana


Srbija i MMF dogovorili reviziju stend baj aranžmana
Srbija i MMF dogovorili reviziju stend baj aranžmana
<!-- IMAGE -->

Treća runda pregovora misije Medjunarodnog monetarnog fonda i Vlade Srbije okončana je danas uspešno, i ako konačna reč borda direktora MMF-a krajem marta bu-de pozitivna, Srbiji će u maju biti dostupno još 350 miliona evra kredita za podršku deviznim rezervama.

Predstavnici MMF-a su istakli da je ostvaren napredak u strukturnim reformama, da su zadovoljni makroekonomskim pokazateljima, a da je najveće neslaganje iskazano po pitanju reforme penzionog sistema. Kako je rekao potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić biće primenjen drugačiji sistem indeksacije penzija od ranije dogovaranog:

"Složili smo se i mi u Vladi dogovorili da se penzije od aprila meseca 2011. godine usklađuju sa kretanjem zarada u javnom sektoru, da one prate taj sektor i to će trajati 18 meseci, nakon čega će se izvršiti nova ocena i pristupiti drugačijem načinu usklađivanja penzija ali to će sve zavisiti od situacije u kojoj se budemo našli."

Po rečima šefa Misije Alberta Jegera, MMF je skeptičan prema ponuđenom sistemu indeksacije, ali je spreman da razmotri Vladin predlog. O reformi penzionog sistem raspravljaće se u prilikom završne revizije u maju, kada će na dnevnom redu biti i pitanje smanjenja javne administracije:

"Oni, takođe, mogu da preduzmu bolne i ponekad političke teške mere koje će učiniti ekonomiju konkurentnijom, povećati domaću štednju i pružiti dinaru veću šansu da konkuriše evru."

Kako je rekao ministar ekonomije Mlađan Dinkić pregovorima je ipak otvoren prostor za razgovore o odmrzavanju plata u drugoj polovini 2010. pod uslovom da se privreda brže oporavlja. Guverner Radovan Jelašić je istakao da je inflacija u 2009. bila manja od ciljane, a da je u januaru, mereno indeksom potrošačkih cena, bila 0,5 odsto.

XS
SM
MD
LG