Linkovi

Obama objavio svoj plan za reformu zdravstva


Obama objavio svoj plan za reformu zdravstva
Obama objavio svoj plan za reformu zdravstva
<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barak Obama je ispunio obećanje dato nakon poraza Demokratske stranke na izborima u Masačusetsu - da neće odustati od reforme zdravstva. Danas je objavio svoj plan, koji bi trebalo da zamjeni predloge Predstavničkog doma i Senata koji nisu usvojeni.

Obama je prvi put predstavio svoj plan za reformu zdravstva koji je sličan senatskom zakonskom prijedlogu, uz određene izmjene. Predsjednik je naglasio da će predložene mjere donijeti uštede i saveznim državama i federalnoj vladi.

Zato se zalažemo za bolju zdravstvenu zaštitu koja je dobra za naše građane, kompanije i vlade.”

Prijedlog obuhvata reforme kojima se zabranjuje osiguravajućim kompanijama da određuju starosna ograničenja ili odbijaju da osiguraju klijenta zbog već postojećeg zdravstvenog stanja. Predviđeno je i uspostavljanje državnih berzi za zdravstveno osiguranje, kako bi se obezbijedila konkurencija. Svi Amerikanci moraju da budu osigurani, ali nema takozvane opcije vladinog osiguranja. Prema predloženoj reformi, federalni regulatori bi imali ovlašćenje da spriječe pretjerano povećanje cijene osiguranja. Nove mjere predstavljene su uoči samita o zdravstvenoj zaštiti, na kojem će u četvrtak učestvovati demokrate i republikanci.

“Ukoliko četiri dana unaprijed izlažu plan koji žele da usvoje, zašto i o čemu razgovaramo u četvrtak? Uprkos tome, prisustvovaću samitu u znak dobre vjere”, kaže lider republikanske manjine u Senatu Mič Mekonel.

Obamina administracija, organizovanjem samita, pokušava da u izradu reforme uključi Republikance i ispuni obećanje o transparentnosti, dato tokom predsjedničke kampanje. Na skupu, koji će trajati šest sati i biti prenožen uživo na televiziji, uz predsjednika Obamu će učestvovati oko 25 članova Kongresa iz obje stranke.

<!-- IMAGE -->

"Ne želim da se samit pretvori u političko pozorište, gdje će obe strane samo recitovati svoje stavove i pokušavati da zarade političke poene”, kazao je Obama u redovnom subotnjem obraćanju naciji.

Republikanci međutim strahuju da će se upravo to dogoditi.

Imamo osjećaj kao da samit u stvari predstavlja zamku koju je postavila Demokratska stranka i da će samo biti riječ o nekom medijskom događaju na kome pokušavaju da proguraju drugu verziju Obaminog plana”, naglašava republikanski zakonodavac Majk Pensi.

Republikanska stranka takođe navodi da ima razloga za sumnju, nakon što je lider Demokratske većine u Senatu Heri Rid kazao da će vjerovatno iskoristiti pravilo koje omogućava da se reforma zdravstva usvoji sa samo 51 glasom, čime bi se Republikanci u potpunosti zaobišli.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG