Linkovi

Preminuo bivši državni sekretar Aleksandar Hejg


Preminuo bivši državni sekretar Aleksandar Hejg
Preminuo bivši državni sekretar Aleksandar Hejg

Bivši američki državni sekretar, penzionisani general i nekadašnji predsednički kandidat Aleksandar Hejg preminuo je u Baltimoru u 86. godini. Članovi njegove porodice saopštili su da je Hejg umro u bolnici Džons Hopkins, od posledica komplikacija usled infekcije.

<!-- IMAGE -->

Aleksandar Hejg služio je u administracijama trojice predsednika – Ričarda Niksona, Džeralda Forda i Ronalda Regana. Posle vojne karijere, u toku koje se borio u Korejskom ratu i Vijetnamu, pridružio se Niksonovoj administraciji 1970. kao savetnik u Savetu za nacionalnu bezbednost. Kasnije je postao Niksonov šef kabineta. Na kratko je služio u Fordovoj administraciji pre nego što je postao komandant NATO snaga u Evropi.

Vratio se u Vašington 1981, gde je godinu dana bio državni sekretar u administraciji predsednika Regana. 1988. godine kandidovao se za predsedničku nominaciju Republikanske stranke, ali nije pobedio na stranačkim izborima.

Ostao je upamćen i po izjavi koju je dao dok je obavljao dužnost državnog sekretara u Reganovoj administraciji. Posle atentata na Regana, kada je predsednik odvežen u bolnicu, Hejg je na nacionalnoj televiziji izjavio da “on nadležan za Belu kuću do povratka potpredsednika s puta”, što bi značilo da je zaobidjena ustavna hijerarhija vlasti u Beloj kući. Državni sekretar je kasnije pisao da je “kriv zbog lošeg izbora reči”.

Po američkom Ustavu, u slučaju da se nešto dogodi predsedniku, na vlasti ga privremeno zamenjuje potpredsednik, zatim predsedavajući Predstavničkog doma u Kongresu, pa viši senator vladajuće stranke, i tek onda državni sekretar.

XS
SM
MD
LG