Linkovi

Obama uspostavio komisiju za smanjenje deficita


<!-- IMAGE -->

Američki predsednik Barak Obama potpisao je uredbu o supostavljanju dvostranačke komisije, čiji će cilj biti obuzdavanje rastućeg budžetskog deficita zemlje. Predsednik Obama je poručio da obe stranke moraju zajedno da rade na pronalaženju rešenja za nekontrolisano trošenje, koje bi moglo da ima vrlo negativan uticaj na buduće generacije.

Još od vremena kada je američki predsednik bio Bil Klinton, koji je krajem 1990-ih imao viškove u budžetu, količina novca koju američka vlada troši iz godine u godinu premašuje količinu koju ubira od poreza.

S dva rata i teškom recesijom, očekuje se da će taj budžetski deficit naredne godine dostići čak 1.600 milijardi dolara. Predsednik Barak Obama potpisao je uredbu o osnivanju dvostranačke komisije koja bi trebalo da pronađe rešenja.

"Ukoliko ne preduzmemo nešto, težina tog strukturalnog deficita, ili sve većeg nacionalnog duga, osakatiće našu ekonomiju, ugroziti našu budućnost i nepodnošljivo opteretiti svako dete u Americi“, rekao je američki predsednik.

Obama je od Kongresa tražio da potvrdi stvaranje panela koji će zakonadavce primorati da smanje potrošnju. Međutim, Kogres je prošlog meseca odbacio njegov predlog.

"Kao posledica toga, niko nije bio previše voljan da se time bavi. Zato su tu ova dva gospodina", rekao je Obama.

<!-- IMAGE -->

Na čelo komisije, predsednik Obama postavio je demokratu Erskina Boulsa i republikanca Alena Simpsona. Simpson je bivši dugogodišnji senator iz Vajominga, dok je Bouls bio šef osoblja bele kuće u administraciji Bila Klintona. Zajedno, njih dvojica će predsedavati 18-članom dvostranačkom komisijom, koja će pripremiti preporuke Kongresu.

Konzervativni analitičar Ron Heskins kaže da će neke od tih preporuka sadržati bolne, ali neophodne programe i smanjenja troškova.

"Mislim da bi Amerika prihvatila malo bola, koji će biti neophodan da bi se izbalansirao budžet. I ukoliko to uradimo što pre, taj bol će biti mnogo manji, nego ukoliko sačekamo 10, 15 ili 20 godina", zaključuje Heskins.

Za rastući nacionalni dug, republikanci okrivljuju paket za stimulaciju privrede Obamine administracije, vredan 787 milijardi dolara. Demokrate, međutim tvrde da je ta mera sačuvala ili stvorila oko dva miliona radnih mesta – i sprečila da recesija bude još dublja.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG