Linkovi

Obama primio dalaj lamu u Beloj kući


<!-- IMAGE -->

Predsjednik Barak Obama susreo se danas sa tibetanskim duhovnim vođom dalaj lamom u Bijeloj kući, uprkos snažnim protestima Kine koja je upozorila da bi to moglo dalje da naškodi zategnutim kinesko-američkim odnosima. Dalaj lama je nakon sastanka, koji je bio zatvoren za javnost, rekao da je sa Obamom razgovarao o unapređenju vjerskog sklada, dok je američka administracija saopštila da je predsjednik pozdravio dalaj lamine napore da uspostavi dijalog sa Kinom.

Predsjednik Obama i tibetanski duhovni vođa sastali su se u takozvanoj Odaji s geografskim kartama, u kojoj predsjednici održavaju privatne sastanke, umjesto u Ovalnoj kancelariji - u kojoj Obama često razgovara sa svjetskim liderima. Bijela kuća je objavila samo jednu zvaničnu fotografiju sastanka, navodeći da je predsjednik prenio svom gostu snažnu podršku očuvanju tibetanskog kulturnog, vjerskog i jezičkog identiteta i zaštiti ljudskih prava Tibetanaca i ohrabrio razgovore Tibeta i Kine. Takođe je, kako je saopšteno, pozdravio posvećenost dalaj lame nenasilju i njegove napore da uspostavi dijalog sa Kinom. Dalaj lama je nakon susreta kazao da je sa Obamom razgovarao u ime tibetanskog naroda.

"Tibet je pravedan cilj i to cilj za mir u duhovnom smislu. Obavijestio sam predsjednika o situaciji i naravno, on je pitao o mnogim stvarima. Pružio je svoju podršku i ja sam mu se zahvalio. Prije nego što je postao predsjednik, tokom izbora, nazvao me je i uvijek pokazivao istinsku zaniteresovanost. Čak je tokom poslednje posjete Pekingu izrazio zabrinutost u pogledu Tibeta.”

Kina je oštro kritikovala susret Obame i dalaj lame, koga optužuje da se bori za nezavisnost Tibeta, što je tibetanski duhovni vođa više puta negirao. Analitičari međutim ne očekuju da će to imati uveliki uticaj na ostala značajna pitanja u zategnutim odnosima dvije zemlje.

"Postoji značajna doza zauzimanja stavova i političkog simbolizma na obje strane. Kina stvarno nije zadovoljna što je dalaj lama primljen u Bijelu kuću, uz svu propratnu pažnju i politički kapital. Istovremeno, u ovom trenutku, nije vjerovatno da će biti velikih sporova u pogledu drugih suštinskih pitanja u američko-kineskim odnosima“, kaže Džon Deluri, pomoćnik direktora Centra za azijsko društvo.

Kinezi smatraju da je sastanak organizovan u pogrešno vrijeme.

“Nije primereno da se predsjednik Obama sastaje sa dalaj lamom kada Kinezi slave proljećnji festival. S obzirom na to da je problem sa Tibetom jedno od ključnih pitanja u Kini, Obama ne bi trebalo da se miješa u kineske unutrašnje poslove.”

<!-- IMAGE -->

Stanovnici udaljene kineske provincije Čingai, u blizini dalaj laminog rodnog mjesta su međutim, uz vatromet, proslavili susret u Vašingtonu. Monasi, koji su se molili ispred slike dalaj lame i tibetanske zastave, kažu da su saznali o sastanku na radijskom programu na tibetanskom jeziku.

“ Veoma smo srećni što se dalaj lama ove godine sastao sa Obamom. Stvarno se nadamo da Obama može da podrži Tibetance.”

Tibetanske duhovne vođe su i proteklih decenija razgovarale sa američkim predsjednicima, gotovo uvijek na privatnim sastancima.


Povezani članci

XS
SM
MD
LG