Linkovi

Trajekti sa hibridnim solarnim pogonom stiču popularnost


<!-- IMAGE -->

Trajekti na solarni pogon, koji sada saobraćaju u Sidneju, u Australiji, uskoro će početi da se koriste i u luci u Hong Kongu. Novi trajekti smeniće znatno bučnije, sadašnje trajekte, sa motorima koji zagađuju vazduh.

U suštini reč je o trajektima sa hibridnim pogonom, koji koriste dizel motore samo kada moraju. Sa ovakvim dizajnom, trajekti mogu da koriste čak i energiju vetra kao dodatni izvor pogonske energije.

Osnivač i direktor firme Solar sejlor, Robert Dejn, razvio je ovu ideju sa grupom saradnika i uz podršku premijera Australije, Boba Houka.

"Slično kao hibridni auto - kada se kreće sporo ili manevriše brod koristi struju, odnosno energiju sunca, a kada dostigne brzinu od oko 6 čvora, prelazi na dizel pogon. Znači, nikada nije bez pogonske energije," kaže Dejn.

Solarne ćelije mogu da se okreću prema suncu, a ugrađene su u panele koji deluju kao jedra, tako da brod može da koristi i energiju vetra.

<!-- IMAGE -->

Kompjuter na brodu precizno izračunava dobijenu i utrošenu energiju, omogućavajući zapovedniku da planira potrošnju i struje i tečnog goriva.

Trajekt ima kapacitet od 100 putnika i maksimalnu brzinu od 6 čvora pri pogonu na struju i vetar, a 16 čvorova na dizel pogon.

Robert Dejn predviđa da bi slična tehnologija mogla da se upotrebi i na većim brodovima.

"Mislim da će primenom na velikim brodovima - tankerima, kontejnerskim i turističkim brodovima, ova tehnologija preobraziti industriju. Takvi brodovi troše ogromne količine goriva, a ispuštaju dvaput više gasova od avionskog transporta," kaže Robert Dejn.

Honkonški Džokej klub naručio je četiri ovakva broda za prevoz putnika do njegovog terena za golf. Generalni menadžer kluba, Kameron Halidej, kaže da su ovakvi trajekti idealni za kratke relacije.

"Kada smo prvi put razmatrali ovu tehnologiju imali smo u vidu naš prevoz, od 20 minuta, sa velikim brojem pristajanja i isplovljavanja. Od tih 20 minuta, oko 7 minuta otpada na brzinu od 6 čvora. Dakle, postojao je potencijal za korišćenje alternativnog pogona," kaže Halidej.

Halidej dodaje da klub predviđa uštedu u troškovima za dizel gorivo od 30 do 40 odsto, i smanjenje ispuštanja ugljendioksida za više od hiljadu tona godišnje.

U međuvremenu, firma Solar sejlor neprestano nastoji da usavrši svoju tehnologiju kako bi paneli proizvodili što je moguće više električne energije.

XS
SM
MD
LG