Linkovi

Južnoafrička Republika priprema se za svetsko prvenstvo u fudbalu


Južnoafrička Republika priprema se za svetsko prvenstvo u fudbalu
Južnoafrička Republika priprema se za svetsko prvenstvo u fudbalu
<!-- IMAGE -->

Četiri meseca pre početka prvog Svetskog kupa u fudbalu na afričkom kontinentu, u Južnoafričkoj Republici se užurbano nastavljaju pripreme. Poboljšanja infrastrukture u zemlji u koja su uložene milijarde dolara su završena, a u toku su završni radovi na preostalim objektima.

Dok časovnik otkucava vreme preostalo do početka Svetskog kupa u junu, južnoafrička reprezentacija se vredno priprema. Južnoafrikanci se ponose što će biti domaćini ovog događaja koji se održava svake četiri godine. Smatraju ga jedinstvenom prilikom da svetu predstave svoju zemlju. Južnoafrička vlada je utrošila milijarde dolara na izgradnju pet novih stadiona, poput ovog u Durbanu i na obnovu pet postojećih.

Nadležni u Durbanu doteruju gradsko šetalište pored obale i druge turističke znamenitosti. Trener argentinske reprezentacije, Dijego Maradona, prošlog meseca je obišao Grad fudbala, odnosno stadion u Johanesburgu koji prima 90 hiljada gledalaca. On je odbacio strahovanja u pogledu bezbednosti posle prošlomesečnog terorističkog napada u kojem su poginula tri člana reprezentacije Togoa, pred početak Afričkog kupa u Angoli.

U ovom svetu je sve moguće, ali ja sam proveo nedelju dana u Južnoj Africi i video da je narod dobar i vrlo prijateljski nastrojen. Ne sumnjam da će ovo biti sjajan Svetski kup i siguran sam da neće biti bezbednosnih problema.“

Student Durbanskog univerziteta, Kolin Mtembu, priprema se da navija za reprezentaciju svoje zemlje.

Afrika je spremna. Molim vas, dođite i navijajte za svoje zemlje. Napravićemo čudo.“

Južnoafrička vlada računa da će Svetski kup omogućiti otvaranje hiljada radnih mesta, podstaći ekonomiju i pretvoriti Južnoafričku Republiku u permanentnu turističku destinaciju. Za navijače, to je prilika koja se pruža jednom u životu da se pridruže slavlju i vide nadmetanje najboljih fudbalera na svetu – kod kuće u Africi.


XS
SM
MD
LG