Linkovi

Tojoti predstoji težak zadatak obnavljanja narušenog imidža


Tojoti predstoji težak zadatak obnavljanja narušenog imidža
<!-- IMAGE -->

Tojotina firma je neprikosnovena u Japanu. Njen globalni uspeh bio je izvor nacionalnog ponosa. Utoliko više je prošlomesečna vest da Tojota obustavlja prodaju miliona automobila u Americi i Evropi zabrinula Japance. Kada je povlačenje automobila zahvatilo i sam Japan, javnost je reagovala sa nevericom.

Jedan prolaznik u tokijskoj poslovnoj četvrti kaže da je Tojotin metod dugo smatran idealnim standardom za Japan. Ali, ljudi sada postavljaju pitanje šta to uopšte znači, kaže on.

Kompanija Tojota osnovana je početkom 1933. ali je pravi uspeh postigla posle Drugog svetskog rata, kada je razvila takozvani „tojotin proizvodni sistem“, koji se rukovodio „kaizenom,“ odnosno neprestanim usavršavanjem. Taj metod zahtevao je fleksibilnost proizvodne linije i što brže rešavanje problema da se greške ne bi ponavljale.

Kvalitet i pouzdanost proizvoda bili su Tojotini glavni aduti. Međutim, zbog neispravnih kočnica, pedala za gas koje se zaglavljuju i problema sa podnim prostirkama i povlačenjem automobila širom sveta, ugled kompanije naglo je počeo da pada.

Džef Kingston predaje savremenu japansku istoriju na ogranku Univerziteta Templ, u Tokiju. On tvrdi da je kompanija zalutala.

Mislim da su postali indolentni, spavali su na lovorikama. Mislim da je menadžement okoštao. Svedoci smo koliko se sporo donose odluke,“ kaže Kingston.

Kingston dodaje da je kompanija kasnila sa reagovanjem na probleme. Prošle su dve nedelje pre nego što je predsednik kompanije, Akio Tojoda, javno govorio o povlačenju vozila. Kada je na kraju održao konferenciju za novinare, on se izvinio zbog, kako se izrazio, „neugodnosti potrošačima“. Takođe je obeća da će kompanija „udvostručiti svoju predanost kvalitetu.“

Kingston smatra da to nije dovoljno.

Tojota nije ostala na nivou međunarodnih standarda i nije ispunila japanska očekivanja,“ kaže Kingston.

Tojotini problemi izbili su u jeku sve većeg broja prigovora, udesa, opoziva proizvoda i finansijskih problema kod nekoliko drugih japanskih kompanija. Naglo povećanje broja prigovora delimično je rezultat novog zakona, koji obavezuje japanske kompanije da prijavljuju teže nesreće povezane sa njihovim proizvodima.

Prema zvaničnim izveštajima, u periodu između 2004. i 2008. udvostručen je broj povučenih automobila na domaćem tržištu. Prošle nedelje i kompanija Honda je povukla više od 400 hiljada automobila širom sveta, zbog defektnih vazdušnih jastuka za zaštitu vozača u slučaju sudara.

Profesor na Univerzitetu Vaseda, Jukio Noguči, smatra da nastali problemi ukazuju na preveliku samouverenost Tojote, posle niza godina globalnog uspeha. On, međutim, kaže da bi bilo nepravedno porediti njene probleme sa problemima drugih japanskih kompanija.

To je poseban problem na osnovu kojeg se ne mogu izvlačiti zaključci o japanskoj industriji u celini,“ kaže profesor Noguči.

<!-- IMAGE -->

Tojota nastoji da obnovi svoj imidž putem masovne reklamne kampanje. Kompanija objavljuje reklame u američkim novinama i na televiziji, uz obećanje kupcima da će kvalitet biti na prvom mestu.

Ali profesor Kingston kaže da bi Tojota morala da učini više. On preporučuje veću transparentnost, odgovornost i obnavljanje veza sa kupcima.

Pogledaje pet vodećih južnokorejskih kompanija. Pogledajte kako napreduju. Pogledajte kako su stekle konkurentnost na tržištu. Japan mora to da obnovi,“ kaže Kingston.

Zbog sve veće južnokorejske konkurentnosti, dodaje Kingston, Tojota i druge japanske kompanije moraće to da učine što pre.

XS
SM
MD
LG