Linkovi

Bajden i Čejni razmenili optužbe


Bajden i Čejni razmenili optužbe
Bajden i Čejni razmenili optužbe

Potpredsjednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden kazao je da je njegov prethodnik Ričard Čejni ili pogrešno informisan ili obmanjuje javnost u svojim kritikama riješenosti Obamine administracije da se bori protiv terorizma.

<!-- IMAGE -->

Bajden je u intervjuu američkoj televiziji En-Bi-Si naglasio da Čejni pokušava da prekroji istoriju. Bivši potpredsjednik SAD-a optužio je predsjednika Baraka Obamu da se pretvara da Amerika nije u ratu sa teroristima, zbog čega su Amerikanci po njegovom mišljenju manje bezbjedni.

Bajden međutim tvrdi da su Sjedinjene Države, za vrijeme nove administracije, bile uspješnije u eliminisanju lidera Al Kaide nego tokom mandata bivšeg predsjednika Džordža Buša. Takođe je kritikovao rat u Iraku, ističući da nije vrijedan plaćene cijene i da su zbog njega Sjedinjene Države izgubile podršku brojnih država širom svijeta.

Čejni je u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si kazao je da je čudno što Obamina administracija smatra da joj pripadaju zasluge za uspjeh u Iraku, naglašavajući da bi trebalo da izađe sa zdravom dozom zahvalnosti Džordžu Bušu.

Sadašnji i bivži potpredsjednik SAD-a sukobili su se i u pogledu Irana. Bajden smatra da je postignut značajan napredak u prevazilaženju opasnosti od iranskog nuklearnog programa, dok je Čejni rekao da nije siguran da će Obama uraditi ono što je neophodno kako bi se Teheran spriječio da razvije nuklearno oružje.

XS
SM
MD
LG