Linkovi

Tojota povlači hibridna vozila


Tojota povlači hibridna vozila
Tojota povlači hibridna vozila
<!-- IMAGE -->

Japanska autokompanija Tojota saopštila je da povlači više od 400 hiljada hibridnih vozila širom svijeta, među kojima i novi model Prijus - kako bi popravila kočnice. Predsjednik kompanije Akio Tojoda ponovo se izvinio zbog problema sa Tojotinim automobilima, naglašavajući da je bezbjednost potrošača glavni prioritet Tojote. Najveća automobilska kompanija na svijetu već je opozvala više od sedam miliona vozila zbog problema sa ubrzanjem.

Novi, treći, opoziv Tojotinih vozila najavio je predsjednik kompanije Akio Tojoda.

"Danas smo proslijedili obavještenja o opozivu Prijusa, Saija i HS250h, zbog kočionog sistema na tim modelima.”

Sa tržišta širom svijeta biće povučeno više od 400 hiljada hibridnih vozila.

"Prijus je najzaslužniji za ugled Tojote kao autokompanije koja vodi računa o životnoj sredini", kaže novinar Hans Grejmel.

Osim današnje najave, predsjednik Tojote je u autorskom tekstu objavljenom u listu “Vašington postu”, iznio plan za poboljšanje bezbjednosti vozila i vraćanja povjerenja potrošača. Tojoda planira da naredne sedmice posjeti Tojotine fabrike u Americi, od kojih su pojedine nastavile proizvodnju nakon što su bile zatvorene tokom prethodnih opoziva.

"Mislim da ljudi žele što prije da se vrate i riješe ovaj problem”, smatra portparol Tojote Rik Hesterberg.

Vol Strit međutim ne gaji toliki optimizam. Kriza bi mogla da dovede do snižavanja kreditnog rejtinga kompanije, čiji predsjednik obećava bolje dane.

"Zajedno ćemo uraditi sve što možemo kako bismo povratili povjerenje potrošača”

Američki Sekretarijat za saobraćaj je povodom najnovijeg opoziva saopštio da nastavlja istragu problema na modelima Prijus i da je u stalnom kontaktu sa Tojotom. Američki zvaničnici takođe su saopštili da razmatraju žalbe u pogledu problema prilikom upravljanja volanom u popularnim modelima Tojota Korola. Još nije odlučeno da li će biti pokrenuta istraga ili preduzeta akcija tim povodom.

XS
SM
MD
LG