Linkovi

Princeza Katarina: U znaku borbe protiv raka dojke


Princeza Katarina: U znaku borbe protiv raka dojke
<!-- IMAGE -->

Princeza Katarina Karadjordjević prisustvovala je sa suprugom, Princom Aleksandrom, molitvenom doručku u Vašingtonu. U razgovoru za „Glas Amerike“ ona govori o svom humanitarnom radu.

Princeza Katarina: “Nastavljam svoj rad sa vašingtonskom humanitarnom fondacijom ‘Komon’, na čelu sa ambasadorkom Nensi Brinker, koja je pre dva meseca dobila medalju slobode od predsednika Obame. Ta fondacija posebno je angažovana u borbi protiv raka dojke. U Srbiji, kao što znate, imamo najveći broj obolelih žena od raka dojke u Evropi i naša humanitarna organizacija ‘Lifeline’ je, izme]u ostalog, obezbedila za Srbiju mobilni digitalni mamografski aparat, čija je vrednost preko 700 hiljada evra, a koji će se koristiti po selima, prvo u okolini Niša, a zatim i šire. Tim aparatom će mesečno 2000 žena moći da se testira na rak dojke”.

Glas Amerike: Šta biste mogli da nam kažete o humanitarnom balu u Njujorku, koji organizuju vaši sinovi, prinčevi Petar, Aleksandar i Filip?

Princeza Katarina: „Naš sin Petar proslavio je svoj 30. rođendan 5. februara, a Filip i Aleksandar su imali svoj 28. rođendan 15. januara. Oni su sami odlučili da zajednički obeleže svoje rođendane organizovanjem bala u restoranu ’Čiprijani’ u Njujorku za prikupljanje sredstava za borbu protiv raka dojke i taj događaj se može videti na vebsajtu princesball.org. Nadam se da će to biti veoma uspešan događaj, možda čak i događaj godine u Njujorku, jer nikada ranije nije se desilo da su tri princa bili domaćini jednog humanitarnog skupa“.

Glas Amerike: Kakvi su Vam planovi za ovaj mesec, posebno u Beogradu i Atini?

Princeza Katarina: „Mi ćemo stići u Beograd 14. februara, što je dan Svetog Valentina, koji tradicionalno proslavljamo. U Belom dvoru ćemo organizovati prijem za borbu protiv raka dojke. Sa italijanskim dizajnerom Balestrom i našim dizajnerom Gutovićem održaćemo modnu reviju zajedno sa zamenicom gradonačelnika Beograda Radmilom Hrustanović. Takođe ćemo u Atini 19. ovog meseca održati još jedan prijem u klubu „Lajons“, čiji članovi žele da nas podrže i da nam pomognu. Ta sredstva, kao i ranije, biće namenjena našoj humanitarnoj organizaciji „Lifeline“ na čemu radi naša kancelarija u Atini. Nastojimo da se trajno angažujemo sa ciljem da pomognemo drugima. Kada sam bila mlada, moja majka mi je uvek govorila – ’imaš dve ruke - jednu da pomogneš sebi, a drugu da pomogneš drugima’. Moj otac je prošle godine, u 94. godini života primio nagradu grčke vlade kao jedan od najvećih grčkih filantropa. Odrasla sam u porodici u kojoj se smatralo da se ’život sastoji u radosti koju pruža dobročinstvo i davanje drugima’”.


XS
SM
MD
LG