Linkovi

Rizici prevelikog zračenja tokom skeniranja


Rizici prevelikog zračenja tokom skeniranja
Rizici prevelikog zračenja tokom skeniranja

<!-- IMAGE -->

Rentgenski zraci su lekarima veoma korisni kada se pojavi potreba da se pregledaju unutrašnji organi, otkrije moguća bolest ili izleči rak. Zračenje već godinama spašava živote, ali raste zabrinutost da je radijacija prilikom kompjuterizovanog tomografskog snimanja, tzv. CT skeniranja, za neke pacijente prevelika. Prema poslednjim istraživanjima, izlaganje takvoj vrsti zračenja može da izazove rak, te se sada postavlja pitanje koliko CT skeneri zapravo škode ljudima.

Patriša Kvirk
iz države Ilionis bila je podvrgnta zračenju kada je otkriveno da boluje od raka materice. Radijacija je ubila rak, ali je ubila i nju jer je došlo do perforacije creva. U dokumentima iz bolnice u kojoj je lečena zabeleženo je da je Patriša bila izložena radijaciji 50 odsto jačoj od one koja joj je bila potrebna. Njen suprug, Tom Kvirk kaže da to nije trebalo da se desi.

“Molim se Bogu da se to više nikome ne dogodi”.

Više od polovine obolelih od raka u Sjedinjenim Državama izloženi su zračenju što je uobičajeni deo terapije. Tokom kompjutersko-tomografskog snimanja, koje najčešće služi za uspostavljanje dijagnoze raka, pacijenti su izloženi značajno većoj radijaciji nego prilikom običnog rentgenskog snimanja. Ova metoda danas se koristi mnogo češće nego pre 40 godina kada je CT skeniranje ušlo u upotrebu. U jednom članku medicinskog časopisa Nju Inglanda iz 2007. navodi se da se godišnje u Sjedinjenim Državama izvrši najmanje 62 miliona snimanja tom metodom. Od tog broja, oko 4 miliona se obavi na deci, koja su 10 puta osetljivija na zračenje od odraslih. U skorijim studijama primećuje se porast zabrinutosti medicinskih radnika zbog rizika koje nosi prevelika izloženost zračenju. Rebeka Smit-Bajndman sa Univerziteta Kalifornije u San Francisku predvodi istraživanje nad više od hiljadu pacijenata u četiri najveće gradske bolnice. Kako saznaje, neki pacijenti dobijaju 20 puta jače zračenje tokom CT skeniranja od drugih koji se leče od iste bolesti.

“Nemamo propise prema kojima je to dozvoljeno. To nije dozvoljeno. Ovo je oblast u kojoj nedostaje stroža kontrola”.


<!-- IMAGE -->

U Los Andjelesu i u Hantsvilu u Alabami, obavljena je studija koja je pokazala da i u tim gradovima postoji razlika u količini zračenja kojem su pacijetni izloženi. U nekim slučajevima, ljudi su podrvgnuti 8 puta jačem zračenju za isto skeniranje. Za svako CT skeniranje, radiolog odredjuje potrebnu jačinu zračenja, medicinski fizičar podešava skener, medjutim nigde na ekranu se ne vidi kolikoj je tačno radijaciji pacijent izložen. Članovi američkog koledža za radiologiju takodje izražavaju zabrinutost zbog ovog pitanja. Njihov portparol kaže da se CT skeneri često koriste u hitnoj pomoći jer se rezultati dobijaju znatno brže nego ukoliko se koristi ultrazvuk ili magnetna rezonanca, koje ne funkcionišu na principu radijacije. Radiolozi savetuju pacijentima da pitaju svog lekara da li je neopohodno da idu na takvo snimanje i ukoliko jeste da traže najslabije moguće zračenje, a da je na lekarima da provere da li je jačina radijacije koju su prepisali ispravna.

XS
SM
MD
LG